Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do škol v Liberci se přihlásilo necelých šest set ukrajinských dětí. Nechceme narušit pedagogický proces, říká náměstek

Během týdne se do libereckých základních škol přihlásilo necelých šest set ukrajinských dětí. Číslo ještě není konečně, zápis ještě běží. V září ale nastoupí do škol dětí pravděpodobně méně, ať už z důvodu, že některé děti šly na zápis do více škol, ale i kvůli odkladům. U školek zápis ve čtvrtek začal.

Radnice podobné číslo čekala. „Není to nic, co by nás překvapilo, čekali jsme rozpětí šest set až osm set,“ uvedl náměstek primátora pro školství Ivan Langr. Počet bude podle něj nejspíš ještě klesat. „Budeme vyřazovat duplicity a také nepochybně budou odklady dětí do prvních tříd,“ dodal s tím, že skutečné počty dětí, které nastoupí do škol, bude město vědět až po jejich opravdovém nástupu v září.

Po ukončení zápisů do základních škol chce město žáky přidělovat do jednotlivých škol tak, aby ve třídách bylo maximálně 26 dětí. Nyní je to v průměrů 23 až 24 žáků. „Pak uvidíme, kolik dětí nám zbyde a případně si s tím budeme muset poradit,“ uvedl náměstek.

Ten také upozornil, že hlavním cílem není umístit ukrajinské děti do libereckých škol, ale nenarušit závažným způsobem pedagogický proces. „To je náš prvotní cíl,“ řekl.

Většina ukrajinských školních dětí prochází adaptačními skupinami, město si je tak připravuje na vstup do škol. „Alespoň do jisté míry budou v září komunikačně připraveny a budou schopny vnímat výuku,“ vysvětlil Langr.

Jiná je podle něj situace u zápisů do mateřských škol, ty začaly ve čtvrtek a potrvají také minimálně týden. Město ale zatím ví jen o osmdesáti dětech. „U mateřských škol vůbec netušíme, kolik přijde dětí. Zatím máme databázi osmdesáti dětí, což je výrazně podseknuto,“ řekl námětek.

Předpokládá ale, že do školek budou moci přijmout jen předškolní děti ukrajinských uprchlíků, tedy ty, co by za rok měly nastoupit do základních škol. „Dlouhodobě říkáme, že o ty ostatní děti se nebudeme umět postarat v tom smyslu, že je začleníme do mateřských škol. Zkrátka místo nemáme, mateřinky máme naplněné na sto procent," dodal Langr.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Bezděk

Štítky školství, vzdělání, zápisy, ukrajina, děti, Liberec, radnice, základní škola, Ivan Langr, mateřská škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do škol v Liberci se přihlásilo necelých šest set ukrajinských dětí. Nechceme narušit pedagogický proces, říká náměstek  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.