Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec má místa ve školách pro všechny ukrajinské dětí, které byly u zápisu

Liberec má místa v základních školách pro všechny děti ukrajinských uprchlíků, které byly u zápisu. Celkem jich je 553. U mateřských škol je situace horší, tam se zřejmě podaří umístit jen zhruba 30 z 60 zájemců, informoval náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

Náměstek už dříve uvedl, že by nechtěl, aby ani po dodatečném zápisu ukrajinských dětí nestoupl počet školáků ve třídách na více než 28. To se podle něj ve většině škol podařilo zvládnout. „Jsme tak v průměru na 26 až 28. Samozřejmě jsou školy a třídy, které se zcela dobrovolně naplnily na 30," řekl náměstek. To se ale podle něj týká jen jedné či dvou škol. Do 20 základních škol v Liberci chodí zhruba 9000 dětí, průměrný počet na jednu třídu byl dosud mezi 23 až 24 školáky.

K zápisům do mateřských škol přišlo podle náměstka zhruba 60 ukrajinských dětí. „Což je relativně menší počet, než jsem očekával," řekl Langr. V evidenci školek jich bylo původně 80, i tento počet považoval už dříve náměstek za podhodnocený. Mateřské školy podle náměstka budou schopné přijmout z ukrajinských dětí zřejmě jen takzvané předškoláky, tedy ty, co by za rok měly nastoupit do základních škol. Takových dětí je kolem 30 a městských mateřských škol 30. „Zjednodušeně si spočítáte, v průměru jedno dítě na mateřskou školu, což není nijak omezující," uvedl Langr.

Podle něj ale celkový počet ukrajinských předškoláků zřejmě ještě zvednou děti, u nichž se nyní počítá, že v září nastoupí do základní školy. „Protože nepochybně tam budou některé děti nastupující do první třídy, které dostanou následně odklad," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Viktorínová

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, školy, Liberec, mateřská škola, základní škola, Ivan Langr, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec má místa ve školách pro všechny ukrajinské dětí, které byly u zápisu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.