Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Více než dva tisíce ukrajinských dětí nastoupí v září do školek a škol v Libereckém kraji. Kapacity jsou dostatečné

Po prázdninách se chystají nastoupit do škol v Libereckém kraji více než dva tisíce ukrajinských dětí. Kapacity jsou podle náměstka hejtmana Dana Ramzera dostatečné, někteří žáci se budou zřejmě hlásit k výuce na přelomu srpna a září, pokud se nevrátí s rodinou na Ukrajinu.

„V současné době je do mateřských, základních a středních škol zapsána zhruba polovina ukrajinských dětí ve věku od 3 do 18 let hlášených k pobytu na území Libereckého kraje. Školy jsou na vzdělávání ukrajinských dětí dostatečně připraveny. V případě, že by přišla další uprchlická vlna, je možné kapacitu škol, bude-li to třeba, ještě navýšit,“ uvedl Dan Ramzer, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Rodiče mají možnost využít pro hledání volných kapacit škol informační a vzdělávací portál Libereckého kraje www.edulk.cz, kde jsou v sekci přijímacího řízení aktuální kapacity volných míst ve školách uvedeny.

Od letošního září by v Libereckém kraji mělo navštěvovat mateřské, základní a střední školy přibližně 2 390 dětí z Ukrajiny. Číslo není konečné, mnozí rodiče totiž s přihlašováním dětí do školských zařízení vyčkávají, jelikož zvažují návrat na Ukrajinu během letních prázdnin. „Se školami jsou většinou v kontaktu, takže ředitelé mají představu o počtu dětí, které by mohly jejich školské zařízení navštěvovat,“ uvedl v tiskové zprávě Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje.

V tuto chvíli je podle Ramzera v Libereckém kraji zapsáno 328 dětí do školek, 1 931 žáků do základních škol a 131 studentů z Ukrajiny se přihlásilo na střední školy.

Přijetí ke studiu na středních školách je podmíněno pohovorem, při kterém uchazeč prokáže schopnost vzdělávat se v českém jazyce. „Předpokládáme, že na střední školy se větší část žáků z Ukrajiny bude hlásit ještě na přelomu srpna a září, protože přes prázdniny měli čas zdokonalit své znalosti v oblasti českého jazyka,“ vysvětlil náměstek hejtmana Ramzer. „Míst na středních školách v Libereckém kraji je stále dost,“ dodal.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, školy, děti, vzdělání, Ukrajina, uprchlíci, Dan Ramzer, střední škola, náměstek krajského hejtmana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než dva tisíce ukrajinských dětí nastoupí v září do školek a škol v Libereckém kraji. Kapacity jsou dostatečné  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.