Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Do školek se nedostanou ani české děti, míní někteří rodiče. Ukrajinské děti se však mohly zapsat až po nich

Téma umístění dětí do školek – jak českých, tak i ukrajinských – vyvolává ve společnosti velkou diskuzi. Pro mnohé rodiče není snadné najít školku, která jejich dítě přijme. Jak je to s kapacitou a umisťováním ukrajinských dětí do mateřských škol?

Hledání vhodné školky je často obtížné. Zkušenost má třeba paní Lucie z Liberce: „Sehnat školku, která přijme dítě narozené po srpnu, je téměř nemožné. Kdo si může v dnešní době dovolit být doma kvůli tomu, že pečuje o dítě? Myslím si, že nikdo. A nepomůže už ani sourozenec, který navštěvuje školku. Za mě to je čím dál horší. Mám osobní zkušenost s tím, že lepší situace je možná ve vesnických školách a školkách,“ řekla.

Stejně tak paní Simona Neumann často slýchá o problematickém umístění dítěte do mateřské školy. „Mám několik zákaznic, jejichž děti nebyly přijaty do školky kvůli nedostatku míst. Dotazovaly se přímo ředitelek/ředitelů , jak je možné, že tedy mají vypsané druhé kolo pro ukrajinské děti, když nebyly přijaty jejich děti z důvodu nedostatku kapacity. Bez odpovědi. I soukromé školky praskají ve švech. Ale i tak to pozbývá logiky, aby české ženy, co potřebují do práce, dávaly děti do soukromých školek,“ uvedla.

Které děti mají přednost?

Někteří rodiče se obávají, že kvůli nástupu dětí uprchlíků z Ukrajiny nezbude místo pro české děti. Podle náměstka hejtmana pro resort školství, mládeže tělovýchovy sportu a zaměstnanosti Dana Ramzera jsou však v Libereckém kraji kapacity dostatečné ve školách i školách jak pro české, tak ukrajinské děti, situace se ovšem mění v závislosti na lokalitě.

Podle náměstka navíc proběhl nejprve zápis pro české děti, teprve po nich se od 1. června mohly hlásit děti ukrajinské v souladu s tzv. Lex Ukrajina – školství. „Situace se může lišit v jednotlivých městech a obcích, ale dostatečnou kapacitu potvrzuje také velmi nízký počet odvolání proti nepřijetí do mateřských a základních škol, o kterých letos krajský odbor školství rozhodoval,“ uvedl Ramzer.

V případě potřeby bude podle Ramzera možné kapacity škol a školek navýšit.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, děti, vzdělání, školy, školky, Ukrajina, uprchlíci, Dan Ramzer, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do školek se nedostanou ani české děti, míní někteří rodiče. Ukrajinské děti se však mohly zapsat až po nich  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.