Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zájem o ubytování na vysokoškolských kolejích v Liberci roste. Studenti si ale připlatí

V Liberci letos výrazně vzrostl zájem o ubytování na vysokoškolských kolejích, i když ve srovnání se začátkem minulého akademického roku zaplatí letos studenti za noc zhruba o 17 procent víc. Cena za dvoulůžkový pokoj se zvýšila z 96 korun na 112. Koleje zdražily už na začátku letošního roku a teď znovu od července.

„Vzhledem k rostoucím cenám energií to zřejmě nebude zdražení poslední," řekla ředitelka Kolejí a menz Technické univerzity Liberec Iva Šídová. Liberec patřil v minulých letech k univerzitním městům s nejdostupnějším ubytováním, kolej dostal prakticky každý, kdo o ni požádal. Škola nabízí ubytování hotelového typu v areálu Harcov většinou ve dvoulůžkových pokojích s vlastním zázemím. K dispozici je tam 2 552 lůžek, díky výsuvným postelím je celková kapacita kolejí 3 084 míst.

V současné době je ale zhruba o 500 míst nižší, protože jednu ze šesti budov poskytla letos v březnu univerzita pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny. Podle Šídové zatím není jasné, zda v budově zůstanou dál, proto tuto kapacitu není možné nabídnout studentům.

Ubytování v jednolužkových pokojích nebude možné

I kvůli tomu nebude letos možné ubytovávat studenty v jednolůžkových pokojích a přibude zřejmě i přistýlek. „Musíme ubytovávat po dvou i třech na pokojích, jinak se na ty koleje nevejdeme. Pokud chceme ubytovat všechny studenty, kteří o to mají zájem, nemáme na vybranou. Po jednom bydlet nebudou, i když by si to mnoho z nich přálo," doplnila Šídová. Ubytovat mohou na kolejích i zájemce s omezenou možností pohybu, v ceně je vysokorychlostní internet, v docházkové vzdálenosti je kampus, menza, venkovní sportoviště i studentské kluby a restaurace.

Vysokoškolské koleje v Liberci v minulosti opakovaně vítězily v elektronickém hlasování o nejlepší vysokoškolskou kolej roku. Areál podstoupil nákladnou rekonstrukci před lyžařským šampionátem, který byl v Liberci v roce 2009. Škola ale do modernizace dál každoročně investuje. V menze teď budují výtah, který má zajistit bezbariérový přístup. „Na jednom bloku je 25 buněk, kde děláme výměnu podlahových krytin, měníme staré koberce za lino a jeden z bloků bude mít novou výmalbu, i na tom se pracuje," řekl Vladimír Karas ze správy kolejí.

Bydlení v bytě je stále dražší

V Liberci v posledních letech přibylo studentů, kteří před bydlením na koleji dávali přednost soukromí, nájmy ale výrazně zdražily, i to může být podle Šídové důvod většího zájmu o ubytování na kolejích. Studentům nabízí ubytování třeba vila Harcov zhruba dva kilometry od kampusu, kde měsíc bydlení přijde ve dvoulůžkovém pokoji na 4 200 korun, loni byl o 500 korun levnější.

O 1 500 korun zdražil jednolůžkový pokoj, za měsíc student zaplatí 5 500 až 6 000 korun. Pronájem bytu je ještě dražší, nezařízená garsonka se teď v Liberci včetně záloh na služby a energie pronajímá za ceny od 9 000 korun na měsíc, před rokem bylo možné najít bydlení i za polovinu. Pronájmy větších bytů zdražily zhruba o třetinu, začínají na 16 000 korun.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Technická univerzita v Liberci

Štítky ČR, školy, byty, vysoké, koleje, Liberec, Technická univerzita v Liberci, bydlení, Vladimír Karas, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o ubytování na vysokoškolských kolejích v Liberci roste. Studenti si ale připlatí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.