Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecká univerzita zmírnila kvůli Ukrajincům nároky na znalost češtiny

Technická univerzita v Liberci (TUL) zmírnila kvůli Ukrajincům nároky na znalost češtiny nutné pro přijetí ke studiu, na léto pro ně navíc připravila intenzivní kurzy jazyka. Aktuálně je navštěvuje 45 mladých lidí, kteří většinou uprchli před válkou ve své domovině.

Výjimku v počtu tvoří tři Ukrajinci, kteří chtějí studovat v Praze, ostatní plánují nastoupit na libereckou univerzitu. „Někteří už jsou i přijati," řekla ředitelka Centra dalšího vzdělávání TUL Jitka Pacltová.

Pedagog z Technické univerzity podle komise šikanoval studenty. Na fakultě končí

Pedagog Richard Jedlička, který se choval nevhodně ke studentům, ukončí pracovní poměr na univerzitě. Dohodl se na tom s děkanem. Komise se shodla, že Jedlička studenty při výuce šikanoval.

My jsme doteď žádné prázdninové kurzy nerealizovali, tyhle jsou první a důvodem je to, že na jaře se sem dostala spousta studentů z Ukrajiny, kteří najednou byli bez možnosti dalšího vzdělávání, a řešilo se, co s nimi, aby nezůstali ubytovaní na koleji jen tak bez nějakého programu. Někteří ještě dálkově studovali svou školu on-line, někteří ale žádnou výuku neměli. Snažili jsme se je co nejdříve zapojit do výuky češtiny," doplnila. Cílem letních kurzů bylo podle Pacltové připravit studenty tak, aby od října mohli studovat na univerzitě.

V minulosti podle Pacltové nabízela univerzita zájemcům intenzivní roční přípravný kurz češtiny, mladí Ukrajinci ale museli přípravu zvládnout za mnohem kratší dobu. Náročné bylo podle ní zajistit dostatek lektorů. Kvůli krátké přípravě fakulty své požadavky na úroveň zvládání jazyka v přijímacím řízení zmírnily, studenti ale nebudou mít nic zadarmo. „Během celého příštího akademického roku je čeká pokračování ve výuce tak, aby se nakonec k 30. červnu příštího roku dostali na požadovanou úroveň B1 nebo B2," dodala.

Velký problém mají Ukrajinci s psanou podobou češtiny

Mladí ukrajinští studenti tráví výukou češtiny každé všední dopoledne. Mezi nimi byla také osmnáctiletá Tetiana z města Volovec v Zakarpatské oblasti, která chce v Liberci studovat management na ekonomické fakultě. V Česku už byla, její otec pracuje v Jihlavě, matka se sestrami jsou doma na Ukrajině. „Chtěla jsem v Česku studovat už před válkou," řekla. Nejhorší je podle ní psaná podoba češtiny, hlavně háčky a čárky jí dávají zabrat. „To mi vůbec nejde," dodala.

Sedmnáctiletý Andrej z Dnipra chce studovat informační technologie na fakultě mechatroniky. Přiznal, že mu učení češtiny zjednodušila znalost písma díky tomu, že se učil anglicky. Česky se v Liberci začal učit ještě před tím, než se rozhodl pro vysokoškolské studium. „Chtěl jsem se domluvit," řekl. Do Liberce přijel sám, žije v české rodině a má české přátele. I to mu – jak podotkl – pomáhá zvládat jazyk. „Chci zůstat tady v Liberci, líbí se mi tu příroda, kam se podívám, všude vidím lesy a hory," dodal.

Liberecká univerzita oslaví příští rok 70 let od svého vzniku, aktuálně na sedmi jejích fakultách studuje zhruba 6600 mladých lidí. Cizinci tvoří desetinu studentů, před lety byli nejpočetnější skupinou Slováci, v posledních letech ale hlavně Rusové následovaní právě Ukrajinci. Jak se jejich podíl změní s válkou na Ukrajině, ukáže nový akademický rok. Výuka začíná v Liberci 26. září.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, Ukrajina, školy, vysoké, Liberec, univerzita, Technická univerzita v Liberci, Praha, Česko, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká univerzita zmírnila kvůli Ukrajincům nároky na znalost češtiny  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.