Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecká univerzita kvůli drahým energiím zdraží ubytování na kolejích. Vláda nám nic neřekne, zlobí se rektor

Situace na trhu energií je stále neutěšená a výrazně se dotýká také Technické univerzity v Liberci. Ta zatím nemá nakoupené energie na příští rok. Ubytování na kolejích podraží a cena zřejmě vzroste znovu v příštím roce. Vláda podle rektora Miroslava Brzeziny zatím oficiálně nic nesdělila, nezbývá než čekat, jak se situace vyvine.

Liberecká univerzita letos zaplatí za energie o 30 až 36 milionů korun více než v minulém roce. „Vláda nám oficiálně nic nesdělila, máme vyčkat a být trpěliví. Nemáme nakoupené energie od prvního ledna – ani plyn ani elektřinu. Je to velmi složitý problém. Až dostaneme nějaký signál, uvidíme, co budeme dělat. Jasné to není,“ řekl v pondělí rektor univerzity. Areál univerzity je na regulovaných dodávkách plynu. „To znamená nebude-li plyn, tak v prvé řadě nebudeme mít plyn my,“ dodal Brzezina.

První týden v listopadu vyhlásí univerzita úsporný týden, během kterého budou zaměstnanci i studenti co možná nejvíce šetřit elektřinou i teplem. Na konci týdne dojde k vyhodnocení. „Cílem je nejen ušetřit, ale především zjistit, nakolik dokážeme šetrným zacházením s energiemi ovlivnit spotřebu,“ uvedl rektor.

Univerzita ubytovává v současnosti 2 333 studentů a 206 ukrajinských uprchlíků. „Koleje jsou plně vytížené. Všechna lůžka jsou obsazená, využili jsme i výsuvná lůžka,“ uvedla ředitelka Kolejí a menz TUL Iva Šídová s tím, že od listopadu zdraží kolejné. Studenti budou platit 120 korun za den. „V příštím roce ale vzhledem současné situaci s energiemi budeme zvedat kolejné na 145 korun za den. Bude záležet na tom, jak se bude situace s energiemi vyvíjet. Pokud se bude vyvíjet příznivěji a peníze budou dostačující, jsme ochotni v dalším období jít s cenou níž. Pokud to bude naopak, tak i výš,“ řekla Šídová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce

Štítky Liberec, technická univerzita, vzdělání, energie, ubytování, studenti, univerzita, Miroslav Brzezina, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká univerzita kvůli drahým energiím zdraží ubytování na kolejích. Vláda nám nic neřekne, zlobí se rektor  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.