Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na liberecké univerzitě pomáhá při výuce budoucích záchranářů virtuální realita

Na Technické univerzitě v Liberci pomáhá při výuce budoucích záchranářů virtuální realita. Studentům fakulty zdravotnických studií umožňuje program XVR On scene za více než 4,5 milionu korun vyzkoušet si mimořádné situace i na místech, kde se za běžných okolností cvičit nedá.

Studenti se díky virtuální realitě mohou dostat například na Šaldovo náměstí za plného provozu, které je jedním s nejrušnějších dopravních uzlů v Liberci. „Od novinky si slibujeme, že především zefektivníme výuku. Studenti dostanou možnost trénovat situace, k nimž by se v reálu dostávali jen velmi obtížně," řekla proděkanka fakulty Zuzana Paukertová. Na zásahu může spolupracovat až osm studentů, program umožňuje podle ní nasimulovat takřka nekonečné množství různých scénářů a situací, které mohou ve skutečném životě nastat. Od rozsáhlých dopravních nehod, přes výbuchy až po požáry a jiné události s mnoha zraněnými.

Skutečný nácvik je velmi náročný a nákladný

Nácvik zásahu například při hromadné dopravní nehodě v reálném prostředí je časově a organizačně velmi náročný a nákladný, upozornil hlavní řešitel projektu Jakub Reček. Zapotřebí jsou podle něj vraky aut, namaskovaní figuranti a součinnost integrovaného záchranného systému, takže se k takovému nácviku studenti tak často nedostanou. „Díky programu můžeme trénovat prakticky kdykoliv, kritické body můžeme opakovat a studenti si poprvé vyzkouší například přímo činnost vedoucího zdravotnické složky, vedoucího odsunu a podobně, což dosud nemohli," doplnil.

Student na začátku nácviku dostane pouze obecnou informaci o typu události, usedne do virtuální sanitky a vyráží. Pokud studenti nacvičují například zásah u nehody vlaku, procházejí vagony a vidí sténající cestující s nejrůznějšími typy zranění. Podle uvedených hodnot, jako je tepová frekvence, způsob dýchání nebo kvalita vědomí, musí pacienty roztřídit podle závažnosti poranění. Zároveň spolupracují s dalšími kolegy včetně jiných složek záchranného systému.

Studenti si vyzkouší více rolí

U triáže neboli třídění pacientů umožňuje program vyzkoušet oba typy třídění, které se v Česku používají. Studenti mohou zastávat jak role vedoucího zdravotnické složky, který podává situační hlášení operátorovi zdravotnického operačního střediska a rozhoduje o všem, co se na místě děje, tak řadových zdravotníků. Mohou se proměnit ve vedoucího stanoviště přednemocniční neodkladné péče, což je místo, kde ošetřují pacienty, nebo jsou v roli vedoucího odsunu, který má na starost jejich transport do zdravotnických zařízení.

Projekt umožňuje zapojení až osmi účastníků najednou, učit se tímto způsobem budou studenti druhého a třetího ročníku zdravotnického záchranářství a všeobecného ošetřovatelství. Na tvorbě nových simulačních scénářů se budou podílet biomedicínští technici a inženýři. V plánu jsou podle mluvčího univerzity Adama Pluhaře i společná školení a nácviky se složkami IZS. Program by se měl v budoucnu stát součástí vybavení simulačního centra, které univerzita plánuje vybudovat v nové budově E2.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Adam Pluhař | TUL

Štítky ČR, školy, zdraví, vysoké, Liberec, virtuální realita, univerzita, Technická univerzita v Liberci, pacient, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na liberecké univerzitě pomáhá při výuce budoucích záchranářů virtuální realita  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.