Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kapacity gymnázií Liberecký kraj zvyšovat nebude, některé třídy nejsou plné

Kapacity gymnázií Liberecký kraj zvyšovat nebude, některé třídy hlavně v menších městech nejsou plné. Největší zájem o studium je v Liberci, kde dvě krajské a jedna soukromá škola otvírají každoročně pět tříd pro 144 studentů na čtyřletém gymnáziu, zájem je zhruba trojnásobný. Ještě větší je zájem o osmiletá gymnázia, která v krajském městě nabízejí 84 míst, přihlášených bývá až šestinásobek. Zvýšení kapacit přesto není na místě, bylo by to na úkor kvality výuky, řekl ředitel Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické v Liberci Jaroslav Šťastný.

„Ty kapacity jsou dostatečné, a pokud se ty děti chtějí dostat na gymnázium a mají na to, tak tu možnost mají," doplnil ředitel školy, o kterou je mezi gymnázii v kraji největší zájem. Každoročně otevírají jednu třídu osmiletého a dvě třídy čtyřletého gymnázia, jednu třídu předškolní a mimoškolní pedagogiky a jednou za dva roky také pedagogické lyceum. Loni dostali 490 přihlášek, letos je jich zatím podle Šťastného zhruba o 80 méně.

„Pokud by se zvýšil počet míst na gymnáziích, jednoznačně to povede ke snížení kvality vzdělávání v tomhle oboru. Naopak si myslím, že pokud to zůstane zachované, posílí to úroveň odborných škol a třeba maturitních oborů. Těch míst je tam dostatek a děti, které by se sem (na gymnázium) dostaly při navýšení počtu, tak by jednoznačně nestačily na gymnaziální vzdělávání, což vidíme u dětí, které jsou přijímané z posledních míst," dodal Šťastný. Problémem podle něj je, že rodiče často nejsou objektivně schopni posoudit studijní předpoklady dítěte.

Také podle vyjádření krajského úřadu jsou kapacity gymnázií v kraji dostatečné. Střední školy v kraji nabízejí pro nový školní rok 6100 míst, přičemž deváté třídy by mělo opustit 4554 žáků, zhruba o 500 víc než loni. V kraji je 49 středních škol, z toho 37 jich zřizuje kraj. Maturitní obory nabízejí 3515 míst, z toho 806 míst je na gymnáziích. Velký zájem je v kraji o technické obory, třeba na obory Střední školy strojní a elektrotechnické v Liberci se podobně jako na gymnázia hlásí dvakrát až třikrát víc zájemců, než mohou přijmout.

V posledních letech se podle zaměstnavatelů výrazně zvýšil počet míst v oboru praktická sestra, který nově nabízejí školy v České Lípě a Jilemnici, a v učebním oboru ošetřovatel. Nepodařilo se naopak otevřít nový obor Bezpečnostně právní služby zaměřený na policii, vězeňskou službu a veřejnou správu v Jablonci, který ministerstvo školství na základě nesouhlasu ministerstva vnitra zamítlo.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, správa, střední, Liberecký kraj, gymnázia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacity gymnázií Liberecký kraj zvyšovat nebude, některé třídy nejsou plné  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.