Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Libereckém kraji bude od neděle možné se na odběry objednat

V Libereckém kraji bude od neděle 20. září možné se na odběry pro testy na nový koronavirus objednat. On-line rezervační systém zahájí provoz v 10:00, klienti ho najdou v záhlaví webových stránek kraje www.kraj-lbc.cz. Zatím se na odběry mohli předem objednávat jen samoplátci, teď tuto možnost dostanou i klienti, kterým testování nařídí praktičtí lékaři nebo hygienici, řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

Na spuštění společného rezervačního systému se kraj dohodl s řediteli páteřních nemocnic, záchranné služby i Zdravotního ústavu v Liberci. Systém dnes prošel testem, který prověřil a potvrdil jeho funkčnost. „Výrazně se zjednoduší objednávání všech pacientů na území celého Libereckého kraje," doplnil Sobotka, který věří, že by to mohlo zkrátit fronty u jednotlivých odběrných míst. Třeba v pondělí čekali lidé na odběry u liberecké nemocnice až pět hodin.

Odběrová místa fungují ve všech čtyřech páteřních nemocnicích v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici. S ohledem na rostoucí potřebu testování v posledním týdnu se počty odběrů na jednotlivých místech zvýšily. V Liberci jsou tak schopni odebrat přes 400 vzorků denně, v Jablonci je to 120, v České Lípě 75 a v Jilemnici 40. Všechna místa pracují od pondělí do pátku dopoledne, v Liberci bude odběrové místo otevřené i v sobotu a neděli.

V kraji zajišťují až 220 odběrů denně také dvě sanity záchranné služby, od pondělí by se mělo otevřít nové odběrové místo u Zdravotního ústavu v Liberci - Vratislavicích. V případě, že by byl zájem o odběry větší, než jsou současné kapacity, je podle potřeby připravena pomoci armáda. „Lidé se teď budou moci objednat na konkrétní čas a místo. Podle vytíženosti odběrových stanic si mohou zvolit, kam se vypraví, což by mělo zabránit přetížení jednotlivých míst. Žádám proto občany, aby rezervační systém využívali," dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Autoři | Foto KNL

Štítky koronavirus, správa, internet, odběry, Liberecký kraj, Přemysl Sobotka, Liberec, ODS, Krajská nemocnice Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Jilemnice, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji bude od neděle možné se na odběry objednat  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.