Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ředitel hygieny odmítá, že by liberečtí hygienici nestíhali. Cílem není odškrtávat hovory, ale zvládat trasování. To se nám daří, říká

Daří se krajské hygieně trasovat a bojovat tak s novými případy koronaviru? Ředitel Vladimír Valenta měl být kvůli malému zapojení se do celostátního systému Daktela na koberečku u ministra zdravotnictví Prymuly, podle něj ale šlo o něco jiného. „Stíháme a daří se nám to nejlépe v celé republice,“ říká Valenta.

O pohovoru Valenty u ministra Prymuly informovaly Seznam Zprávy. Mělo jít o to, že liberecká hygiena není zapojena do systému Daktela, přes který se trasuje a kam se zadávají veškerá data o testování. „Snažil jsem se mu opět vysvětlit, aby spolupracoval,“ řekl Seznam Zprávám ministr Roman Prymula.

Jenže podle Valenty šlo o něco jiného. „U pana ministra jsem byl, protože jsem porušil příkaz státního tajemníka vyjadřovat se ke koncepci a strategii hygienické služby, kterou jsem notabene já napsal. Žádná výtka mi udělena nebyla a já mám zájem dokončit tu rozdělanou práci,“ řekl.

Celý spor je o tom, zda Liberecký kraj posílá veškerá data do systému Daktela, který funguje v rámci takzvané chytré karantény. Podle Valenty liberecká hygiena už od jara využívá vlastní elektronický systém trasování, který vyvinula ve spolupráci s libereckou Technickou univerzitou.

Dokážeme rychleji identifikovat ohnisko nákazy. Hygienici mají zbraň na epidemii od libereckých vědců

Je využitelný pro aktuální epidemii koronaviru, ale využít lze i na jakoukouli jinou epidemii. Vědci z liberecké univerzity vyvinuli systém, který dokáže shromáždit informace o nakaženém i místě a času nakažení. Hygienici tak mohou rychle...

A zde byl právě nejspíš kámen úrazu. Liberečtí hygienici využívali vlastní systém, který měl být propojen s Daktelou. „V květnu přijel pan Prymula, který uváděl v život systém Daktela, bylo dohodnuto, že se to udělá tak, že náš systém bude s Daktelou kompatibilní,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka. Jenže nic z toho se podle něj nestalo a krajská hygiena tak nadále využívala vlastní systém. „Odmítáme, aby byla zpochybňována práce, kterou hygiena vytváří pro občany v našem kraji,“ dodal Sobotka.

Do systému Daktela se ale podle Valenty liberečtí hygienici postupně začali zapojovat a od patnáctého září, kdy to bylo povinné, v něm fungují. „Všechna data jsme do Daktely překlápěli z našeho systému,“ vysvětlil Valenta. Systém už po proškolení pracovníků využívají i na hovory, které do té doby dělali jinak. „Z epidemiologického hlediska jsme vyhodnotili, že je lepší, když se hovory nenahrávají, jako v Daktele. Když se hovor nenahrává, lidé nám pak řeknou víc,“ vysvětlil.

Lidé, neblbněte, máme problém, říká ředitel liberecké hygieny Vladimír Valenta

Ředitel krajské hygieny Libereckého kraje Vladimír Valenta vyzval obyvatele, aby dodržovali opatření proti šíření koronaviru. Podle něj je hygiena na hranici toho, kdy se ještě situace dá zvládat a v případě dalšího rychlého navyšování...

Podle Valenty jde ale nakonec primárně o to, aby se zvládalo trasování. „Naším cílem není mít odškrtnuté hovory v Daktele, nebo počet provolaných minut. Naším cílem je nebýt ve skluzu a trasovat. Stíháme a daří se nám to nejlépe v celé republice,“ dodal.

„Daří se nám hledat zdroj nákazy a trasovat. Dosud to bylo do 24 hodin. To je to nejpodstatnější. Neměli jsme takové clustry, jako byly domovy důchodců, ubytovny, nebo velké podniky a když se to objevilo, podařilo se nám to zvládnout. To je výsledek, o který nám jde,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky hygiena, trasování, valenta, covid, koronavirus, daktela, Vladimír Valenta, Roman Prymula, Krajská hygienická stanice, Přemysl Sobotka, Seznam Zprávy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitel hygieny odmítá, že by liberečtí hygienici nestíhali. Cílem není odškrtávat hovory, ale zvládat trasování. To se nám daří, říká  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.