Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocnice v kraji se chystají na nápor pacientů s koronavirem

Městská nemocnice v Jablonci uzavře kvůli nárůstu počtu pacientů s koronavirem i lůžkovou část oddělení ORL, tedy oddělení pro léčbu ušních, nosních a krčních chorob. Ambulance ORL bude v nemocnici fungovat i nadále. Lůžka na ORL budou stejně jako lůžka na ortopedii sloužit k hospitalizaci pacientů s nemocí covid-19, řekla mluvčí nemocnice Jana Válková. V Jablonci je nyní hospitalizováno kolem 20 lidí s covidem-19. Na omezování péče se chystají i další páteřní nemocnice v kraji.

„Počítáme, že v následujících hodinách uvolníme oddělení rehabilitace a připravujeme se i na uvolnění šesti lůžek jednotky intenzivní péče na chirurgii," uvedl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. Prakticky to podle něj znamená, že zákroky, které nejsou nutné a po nichž následuje pobyt na jednotce intenzivní péče, budou odkládány. „A budeme přeorganizovávat zejména ortopedickou operativu směrem do Turnova," dodal Řičář. Pod libereckou nemocnici turnovská patří a pacienti s covidem-19 tam nejsou umístěni. V Liberci je 45 pacientů s covidem-19, z toho osm na ARO.

Podle Řičáře by nemocnice potřebovala i více personálu pro intenzivní lůžka. „Není ani tak problém ve vybavení, ale je na to potřeba hodně personálu. Budeme apelovat na lidi, aby se nám pokusili pomoci," uvedl mluvčí nemocnice. Pomoci by podle něj mohli třeba lidé se zdravotnickým vzděláním, kteří jsou na úřadu práce. Podle primáře libereckého ARO Dušana Mormana je personál přetížený. „Není to jednoduché, čtyři sestry jsou momentálně zcela mimo práci, protože jsou zcela vyčerpané. Není to jednoduché a opravdu to není chřipečka," uvedl.

Nemocnice v České Lípě už minulý týden vyčlenila pro pacienty s covidem-19 rehabilitační oddělení, které přemístila do jiných prostor. Hospitalizováno je v České Lípě devět pacientů nakažených koronavirem. Podle mluvčí nemocnice Kateřiny Amrichové začnou běžnou operativu omezovat zřejmě od středy.

Nedostatek personálu komplikuje situaci také v nemocnici v Jilemnici. „Museli jsme tady udělat nějaké přesuny personálu a plánujeme další v rámci nemocnice. A nejpozději od příštího týdne budeme muset některou plánovou péči zastavit. Půjde o vybrané výkony některých oborů, které se odloží," uvedl ředitel nemocnice Jiří Kalenský.

Autoři | Foto Nemocnice Jablonec

Štítky koronavirus, nemocnice, Liberecký kraj, COVID-19, pacient, Jablonec, Jana Janěková, Krajská nemocnice Liberec, Česká Lípa, Úřad práce České republiky, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v kraji se chystají na nápor pacientů s koronavirem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.