Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Náš personál už je přetížený, zní z liberecké nemocnice. Pacientů s koronavirem stále přibývá

V Libereckém kraji za úterý přibylo rekordních 408 pozitivně testovaných na nový typ koronaviru. Nemocnice v Libereckém kraji se postupně plní těmi, co mají kvůli koronaviru zdravotní obtíže a nemohou se léčit v domácích podmínkách. „Náš personál je přetížený," říká mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář.

V kraji přibývá i pacientů jejichž stav vyžaduje hospitalizaci. „Aktuálně leží v nemocnicích v kraji 22 pacientů na ARO a dalších 64 na standardních lůžcích," řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). O největší počet nemocných se stará Krajská nemocnice Liberec, kde je 45 pacientů s covidem-19, z toho devět na ARO.

Největší krajská nemocnice potřebuje pro nakažené pacienty uvolnit dalších šest lůžek jednotky intenzivní péče na chirurgii. „Z tohoto důvodu budeme odkládat zákroky, které nejsou nutné a po nichž následuje pobyt na jednotce intenzivní péče. Část operativy, zejména ortopedickou, budeme postupně přesměrovávat do Nemocnice Turnov," uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Nemocnice podle něj také akutně hledá další personál pro lůžka intenzivní péče. „Náš personál je už nyní přetížený," dodal.

V kraji je podle údajů ministerstva 2753 takzvaně aktivních případů, mezi něž patří nejen nemocní, ale i bezpříznakoví. Nejvíce jich je stále na Liberecku, na které připadá skoro polovina všech případů v kraji. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je na Liberecku 472 pozitivně testovaných za posledních sedm dnů, v republikovém měřítku jsou na tom hůře jen Uherskohradišťsko a Příbramsko.

Kvůli nepříznivému vývoji koronavirové epidemie platí v kraji stejně jako v dalších částech republiky ode dneška zpřísněná protiepidemická opatření. Všechny školy od základních po vysoké přecházejí na distanční výuku, výjimku mají třídy pro děti se speciálními potřebami. Uzavřené jsou restaurace, bary a kluby. Shromažďovat se lidé mohou maximálně po šesti. Většina opatření platí do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu. Školy mají být zatím zavřené do 1. listopadu.

Některá města a organizace v kraji znovu zavádějí pro ohrožené skupiny obyvatel možnost bezplatné dopravy potravin a léků či obědů. Například krkonošský Harrachov, Frýdlant na Liberecku či Turnov, chystá se k tomu i krajský Liberec.

Autoři | Foto KNL

Štítky koronavirus, nemocnice, Liberecký kraj, COVID-19, Krajská nemocnice Liberec, pacient, Přemysl Sobotka, ODS, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náš personál už je přetížený, zní z liberecké nemocnice. Pacientů s koronavirem stále přibývá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.