Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bývalý intr v Zeyerovce slouží pro ubytování bezdomovců s koronavirem. Leží tam dva

V nařízené izolaci kvůli nákaze koronavirem jsou v Libereckém kraji aktuálně dva lidé bez domova. Jeden je z Liberce. Ve středu přibyl druhý ze Semilska. Oba jsou v budově bývalého domova mládeže v Zeyerově ulici v Liberci. Nevyužívaný objekt slouží jako jediný v Libereckém kraji pro ubytování bezdomovců, u nichž je nutná izolace. Už dříve hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) uvedl, že je zbytečné, aby takových zařízení bylo po kraji více.

U lidí bez domova se v kraji zatím nemoc covid-19 objevila výjimečně. Třeba v noclehárně pro muže a ženy bez domova na okraji Liberce v Kateřinkách zatím nezaznamenali ani jeden případ. „Klienty sledujeme, zda nemají teplotu či nějaké jiné příznaky nemoci," uvedl vedoucí střediska Kateřinky Jiří Beneš. Kapacita noclehárny pro 32 lidí, osm žen a 24 mužů, je podle něj dlouhodobě takřka plná. Volné je jedno lůžko.

„Máme naplněno klienty, kteří jsou tady delší dobu. Stanovili jsme si, že nebudeme překračovat kapacitu, dokud nebude nějaká větší potřeba, třeba kvůli silným mrazům nebo zhoršenému počasí," dodal Beneš. Roušek pro zaměstnance i pro ubytované mají podle něj dostatek.

V denním centru Naděje v Liberci se zatím setkali s jediným případem nákazy. Podle vedoucí centra Pavla Matějky se snaží, aby se klienti tolik nepotkávali. Třeba při obědě, když jsou bez roušky, jich nesedí uvnitř najednou tolik jako dříve. „Musejí se vystřídat. Kdo dojí, tak musí pustit dalšího," uvedl Matějka. Upustili také od sanitárních pauz, během dne mají jednu. „Čím delší provoz máme, tím více se lidé rozptýlí a méně se jich potká," řekl. S chladnějším počasí to navenek vypadá, že je v centru víc plno než v létě. Podle Matějky klientů moc nepřibylo, tráví tam ale víc času. „Když je teplo, tak přijde těch 20 lidí, osprchují se, zařídí si co potřebují a jdou pryč. Teď, když přijdou zmrzlí, tak si dají čaj, kafe a chtějí posedět v teple," dodal.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky sociální, koronavirus, Liberec, zeyerova, bezdomovec, COVID-19, Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, okres Semily, Pavel Matějka, Kateřinky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý intr v Zeyerovce slouží pro ubytování bezdomovců s koronavirem. Leží tam dva  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.