Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Psychiatrie v liberecké nemocnici prošla nákladnou rekonstrukcí. Počet lůžek přesto nebude stačit

V nemocnici v Liberci skončila více než rok trvající rekonstrukce budovy psychiatrie, která se kompletně přestavěla a pro pacienty je přívětivější. V provozu bude od pondělí 11. ledna, řekl primář Centra psychiatrie nemocnice Jaromír Hons.

Rekonstrukce budovy E z konce 19. století byla součástí projektu modernizace péče o lidi s duševními poruchami. Nemocnice na něj získala evropskou dotaci, jež pokryla většinu nákladů. Projekt za 148 milionů korun zahrnoval kompletní přestavbu dvou budov a díky tomu se zvýšila i lůžková kapacita psychiatrie o sedm na 56 míst.

„Již nyní víme, že ani takový počet lůžek nebude pro náš region dostatečný. Ovšem kromě zvýšeného tlaku na poskytování hospitalizační péče vnímáme i stále vyšší potřebu poskytování ambulantních služeb," uvedl Hons. Ročně je na psychiatrii v Liberci hospitalizováno asi 700 lidí a v ambulancích vyšetří dalších 5000 lidí. Nejčastější případy jsou psychotické stavy, jako je schizofrenie, poruchy nálady, různé závislosti a organické poruchy.


V rámci evropského projektu se pro potřeby psychiatrie rekonstruovala jako první od jara 2018 budova I bývalého plicního oddělení. V ní už přes rok funguje denní stacionář, ambulance a dvě otevřené lůžkové stanice, každá s deseti místy. Po rekonstrukci této budovy přišlo na řadu i původní sídlo psychiatrie, budova E. „Generální rekonstrukce nám umožnila zcela změnit dispozici budovy," uvedl Hons. Prostory přestavěné budovy E jsou nyní mnohem světlejší a podle Honse pro léčbu pacientů s duševními chorobami také vhodnější. Pacienti už nebudou jako dříve ve větším počtu na pokojích, které navíc neměly sociální zařízení. „Pokoje jsou dvojlůžkové s hygienickým zařízením, což je ohromný posun," uvedl přednosta.

V přízemí budovy E je uzavřená stanice intenzivní péče s kapacitou 14 míst pro pacienty v akutních fázích duševní choroby. V prvním patře je rehabilitační polootevřená stanice s 22 místy. Na rehabilitační stanici se budou připravovat na propuštění pacienti původně přijatí na uzavřenou stanici a zároveň léčit duševně nemocní, kteří nepotřebují intenzivní péči.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky nemocnice, stavby, koronavirus, psychiatrie, Liberec, rekonstrukce, pacient, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Psychiatrie v liberecké nemocnici prošla nákladnou rekonstrukcí. Počet lůžek přesto nebude stačit  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.