Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocnice v kraji operují téměř jako před covidem. Netrápí je ani nedostatek krve

Některé nemocnice, jako například brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny, dohání operace odložené během pandemie a potýkají se s akutním nedostatkem krve. Oproti tomu nemocnice v Libereckém kraji současnou situaci zvládají bez větších problémů.

V Krajské nemocnici v Liberci operují dle mluvčího Václava Řičáře víceméně na plný výkon. „V nemocnicích v Liberci, Turnově a Frýdlantu jde o desítky operací denně. Jak plánované, tak akutní,“ sdělil na dotaz Drbny. Téměř plné vytíženosti operačních sálů využívají i v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa. „Vzhledem k tomu, že již skončilo období letních dovolených a obohatili jsme personál o několik nových lékařů, v některých oborech jsme již docílili výsledků jako před koronavirovou krizí,“ uvedla mluvčí českolipské nemocnice Andrea Beranová. Denně zde provedou zhruba dvacet operačních zákroků. 

Podobně je na tom i jablonecká nemocnice, kde denně odoperují asi pětadvacet pacientů. „Pacienti, kterým byla v době covidu zrušena operace, byli přeobjednáni do nového operačního plánu, který plníme,“ řekla Drbně mluvčí Nemocnice Jablonec Jana Válková.

Žádná z nemocnic se zároveň nepotýká s nedostatkem krve. Zásobeni jsou dobře v Jablonci i Liberci. „Krve máme dostatek, občas některá skupina chybí, dokážeme ale díky našemu zvacímu systému a oslovování našich dárců tyto výkyvy efektivně řešit,“ komentoval Řičář. Ani v České Lípě nečelí výraznému nedostatku konkrétní skupiny. Obecněji se jim ale častěji nedostává dárců s Rh negativním faktorem. „V naší nemocnici jsme nikdy nebyli nuceni odvolat operaci z příčiny nedostatku krve,“ dodala Beranová s tím, že v registru mají přes 1 600 dárců.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KNL

Štítky Liberecký, nemocnice, krev, dárci, operace, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Liberecký kraj, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., koronavirová krize, Frýdlant, Turnov, Jana Janěková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v kraji operují jako před covidem. Netrápí je ani nedostatek krve  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.