Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zájem o očkování roste. Důvodem je třetí posilovací dávka

S třetí dávkou vzrostl v Libereckém kraji zájem o očkování proti koronaviru. Kraj je proto připraven znovu otevřít očkovací centra v Hrádku nad Nisou na Liberecku a Tanvaldu na Jablonecku.

Očkuje se stále ve všech očkovacích centrech, i když provoz některých je omezený jen na některé dny. Bez předchozí registrace je možné vakcínu dostat i v největším očkovacím centru v budově D u krajského úřadu. V provozu zůstane, dokud bude covid, řekl dnes na dotaz hejtman Martin Půta.

Od pondělí mají lidé nárok na posilující třetí dávku očkování po šesti měsících od poslední dávky. Dosud byl minimální odstup osm měsíců. Zatímco minulé úterý dostalo třetí dávku v kraji 46 lidí, o týden později už to byl více než desetinásobek. Podle údajů z ministerstva zdravotnictví (MZ) očkovali v úterý zdravotníci v Libereckém kraji 570 lidí, z toho 469 dostalo třetí dávku.

Od pondělí také očkují posilující dávkou zaměstnance a seniory v pobytových sociálních zařízeních v kraji.

Pro vakcínu si mohou lidé přijít i bez registrace, hejtman však dnes vyzval k tomu, aby si zájemci raději dopředu termín rezervovali. „Termíny se dostávají rychle, ale z pohledu logistiky je pro nemocnice lepší, když mohou plánovat kapacity, než když tam ráno přijde sto lidí, kteří chtějí třetí dávku, a vytvoří se fronta, kterou pak zpracovávají několik hodin. Proti začátku letošního roku máme výhodu, že vakcín je dostatek a kapacit v očkovacích centrech také," dodal hejtman.

Třetí dávku nově dostávají také klienti domovů pro seniory

Očkování třetí dávkou začalo také v domovech pro seniory v Libereckém kraji. Zájem o posilující dávku mají nejen klienti ale také zaměstnanci.

Liberecký kraj patří mezi nejméně zasažené regiony

Liberecký kraj patří s 38 novými případy nákazy na 100 000 obyvatel za poslední týden po Královéhradeckém kraji k oblastem, které jsou aktuálně v Česku koronavirem zasaženy nejméně. Přesto začne podle Půty vedení kraje znovu pravidelně sledovat lůžkové kapacity v nemocnicích. Podle hejtmana lze očekávat, že i tady bude nakažených přibývat a tlak na nemocnice poroste. „Nemyslím si, že se nám tahle nemoc bude nějakým zázrakem vyhýbat," poznamenal.

Aktuálně se o covidové pacienty stará v kraji jen největší Krajská nemocnice Liberec. „Hospitalizovaných je osm lidí s covidem, z toho jeden na ARO a jeden na JIP," doplnil krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter. I v Libereckém kraji ale nakažených přibývá, za pondělí a úterý potvrdily laboratoře koronavirus u stovky lidí, za celý minulý týden jich přitom bylo jen o 12 víc. Hejtman proto dnes vyzval veřejnost k dodržování hygienických opatření. „Byl bych rád, kdybychom se nedočkali dalšího lockdownu," dodal.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky koronavirus, správa, Liberecký, Liberecký kraj, COVID-19, vakcína, Martin Půta, okres Jablonec nad Nisou, Hrádek nad Nisou, Tanvald, nemocnice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Vladimír Richter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o očkování roste. Důvodem je třetí posilovací dávka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.