Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počty odběrů PCR testů se zvýšit mohou, laboratoře jsou ale na hranici kapacit

V Libereckém kraji je možné zvýšit počty odběrů na PCR testy, laboratoře jsou ale na hranici svých kapacit, řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter. Čekací doba na PCR test se i proto v kraji prodlužuje, lidé na nařízený odběr čekají až pět dní, aktuálně jsou první volné termíny až na pondělí 29. listopadu.

Vedení kraje už v pondělí jednalo se zdravotníky o navýšení PCR odběrů a to i na úkor antigenního testování či samoplátců. Zpracování ale naráží na limity laboratoří. V pondělí provedli na odběrných místech v kraji přes 3300 odběrů, z toho dvě třetiny tvořily PCR testy. V počtu odběrů ale nejsou zahrnuty antigenní testy povedené na školách.

Podle statistik ministerstva zdravotnictví se v pondělí v celém Česku provedlo 41 300 antigenních testů a bezmála 76 540 testů PCR. Podle dnešního vyjádření kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka je možné navýšit kapacitu testovacích center na více než 200 000 testů denně.

PCR testy zpracovávají laboratoře v Liberci, Jilemnici a České Lípě

V Libereckém kraji zpracovávají PCR testy laboratoře páteřních nemocnic v Liberci, České Lípě a Jilemnici, největší kapacitu má laboratoř Krajské nemocnice Liberec, kde jsou podle Richtera schopni denně zpracovat kolem 1500 vzorků. V kraji odběry zajišťují také soukromé laboratoře, které si testy zpracovávají samy. „Na výsledek se ale čeká déle," řekl krajský radní. Na jaře Liberecký kraj spolupracoval na zpracování vzorků i s jinými laboratořemi mimo kraj. „Zkoušeli jsme to znovu, ale teď jsou všude kapacity vyčerpány," dodal Richter.

„My jsme schopní i sami zainvestovat do dalšího vybavení laboratoře a navýšit kapacity, ale nemáme kvalifikovaný personál navíc, který by to odečítal. Mimo covidovou dobu PCR vyšetření slouží pro další diagnózy, kapacita je na to zcela dostatečná a řekl bych, že je s rezervou, protože jinak bychom už teď ani nedělali covidy. Nárůst PCR vyšetření kvůli covidové pandemii je ale o několik řádů navíc a bohužel těch lidí se nám nedostává a není je kde vzít," řekl primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení největší Krajské nemocnice Liberec Dušan Morman.

Laboratoře v Libereckém kraji potvrdily za poslední týden 727 nových případů nákazy na 100 000 obyvatel, lépe je na tom v Česku jen Karlovarský kraj. Nakažených ale rychle přibývá a také situace v nemocnicích se zhoršuje. Dnes ráno se v páteřních nemocnicích starali o 123 pacientů s koronavirem, z toho 37 bylo ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče nebo ARO. Všechny páteřní nemocnice už musí kvůli tomu omezovat plánované operace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KHK

Štítky koronavirus, správa, nemocnice, testování, Liberecký, laboratoř, PCR Test, Liberecký kraj, Vladimír Richter, Česko, Krajská nemocnice Liberec, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Vlastimil Válek, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty odběrů PCR testů se zvýšit mohou, laboratoře jsou ale na hranici kapacit  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.