Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Frýdlant je novým spoluvlastníkem Krajské nemocnice v Liberci. Získal necelá čtyři procenta akcií

Město Frýdlant se stalo spoluvlastníkem Krajské nemocnice Liberec (KNL), která od poloviny roku 2019 zajišťuje na Frýdlantsku zdravotnickou péči. Město do akciové společnosti vložilo část areálu městské nemocnice a za to získalo 3,6 procenta akcií. Frýdlant je tak nejmenším akcionářem, řekl u příležitosti dnešního podpisu akcionářské smlouvy liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj je majoritním vlastníkem KNL, menšinové podíly mají i města Liberec a Turnov.

„Pro nás je to ukončení šestiletého snažení o zachování zdravotní péče v regionu, začalo to v roce 2015, kdy bývalý nájemce EUC začal omezovat péči ve frýdlantské nemocnici. Myslím si, že je dobře, že jsme se stali součástí největší nemocnice, která v kraji péči zajišťuje," řekl frýdlantský starosta Jiří Stodůlka (ODS). Město vložilo do akciové společnosti nemovitosti za více než 38 milionů korun. „Plus zaplatíme akcionářský podíl necelé tři miliony korun do dobu asi dvou let, k tomu do společného měšce přidáme kompletní projekt modernizace areálu za 5,5 milionu korun," dodal.

KNL provozuje nemocnice v Liberci, Turnově a Frýdlantu. Ztrátovou frýdlantskou nemocnici, která zajišťuje péči pro bezmála 30 tisíc obyvatel Frýdlantského výběžku, odkoupila KNL před dvěma lety za 8,6 milionu korun od společnosti EUC, která kvůli nedostatku lékařů postupně omezila péči a přestala zajišťovat i lékařskou pohotovost. Péči liberecká nemocnice postupně obnovila, pro další rozvoj zařízení je ale nutná modernizace areálu.

Frýdlant získal 3,6 procenta akcií

Frýdlant vložil do majetku KNL všechny budovy, které potřebuje k zajištění péče. Městu zůstala budova staré chirurgie, bývalá gynekologie a nefunkční budova kotelny. Modernizace areálu přijde podle odhadů na 120 milionů korun, podle generálního ředitele Richarda Lukáše bude ale muset nějaký rok počkat. Prioritou krajského zařízení je výstavba moderního pavilonu urgentní medicíny s parkovacím domem, které podle odhadů přijdou na 3,4 miliardy korun.

„Vkladem těch nemovitostí se usnadní jejich údržba, pro nemocnici bylo obtížné investovat do cizího majetku," řekl Lukáš. KNL má podle něj zájem frýdlantskou nemocnici dál rozvíjet. „Zatím poskytujeme poliklinickou péči v odborných ambulancích, poskytujeme lůžkovou péči následnou a operační péči v jednoduchých, nejčastěji jednodenních operačních výkonech v chirurgii, urologii, gynekologii a nově také plastické chirurgii," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant, Liberecký kraj

Štítky nemocnice, správa, Frýdlant, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, akcie, Liberec, Martin Půta, Turnov, Starostové pro Liberecký kraj, Frýdlantsko, Jiří Stodůlka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant je novým spoluvlastníkem Krajské nemocnice v Liberci. Získal necelá čtyři procenta akcií  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.