Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Otevření skupiny nad 30 let v Libereckém kraji výrazně zvýšilo zájem o očkování

V Libereckém kraji se dnes výrazně zvýšil zájem o očkování. Od dnešního rána se totiž mohou k přeočkování třetí, posilující dávkou hlásit i lidé od 30 let věku, kteří byli očkovaní proti covidu-19 před více než pět měsíci. Zájem o očkování se dnes zvýšil několikanásobně, na většinu ze zájemců by se ale mělo dostat ještě v tomto týdnu, zbylí budou očkováni po Novém roce, řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

„Když srovnám třeba nemocnici Liberec, kde bylo denně mezi 400 až 500 zájemci, tak dnes ráno jich bylo 1800 a teď už je jich tam dalších 500," doplnil v poledne Richter. Výrazně menší je podle něj zájem o očkování dětí od pěti do 11 let, kterých bylo dnes ráno registrováno jen 271. Vakcínu v kraji zatím dostalo 80 mladších dětí, z toho 26 očkovali dětští lékaři, ostatní nechali rodiče očkovat mimo území kraje. Velká centra v kraji začnou mladší děti očkovat až po Novém roce, jako první zřejmě Krajská nemocnice v Liberci u krajského úřadu už příští týden. Další nemocnice se připojí o týden později. „Mladší děti nebudeme očkovat každý den, ale podle zájmu," dodal Richter.

V Libereckém kraji se od 24. do 26. prosince neočkovalo vůbec a očkovací centra zůstanou zavřená také 31. prosince a na Nový rok, někde i v neděli 2. ledna. Zavřená zůstala o svátcích také většina odběrových míst a testovat se nebude ani na přelomu roku. „Počet provedených testů přes svátky byl desetkrát menší než ve všedních dnech," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). To je také důvod, proč je nových případů za poslední dny v kraji tak málo. I zdravotníci ale mají podle hejtmana právo si odpočinout.

Za posledních sedmi dní přibylo v Libereckém kraji v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 454 nových případů covidu-19, v Česku jde aktuálně o nejvyšší počet nově nakažených. Od začátku pandemie laboratoře v kraji koronavirus potvrdily u 106 611 lidí, to je bezmála u čtvrtiny z 442 160 obyvatel kraje. Většina se uzdravila, 1404 lidí komplikacím spojeným s nákazou podlehlo, z toho dva za sváteční víkend. Ukončené očkování má v kraji 259 170 lidí, tedy bezmála 59 procent obyvatel. Více než třetina z nich už dostala i třetí dávku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding KHK

Štítky ČR, správa, koronavirus, očkování, Liberecký kraj, Vladimír Richter, COVID-19, nový rok, ODS, Krajská nemocnice Liberec, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Juraj Zamek

Super

Pondělí, 27. prosince 2021, 20:13Odpovědět

Otevření skupiny nad 30 let v Libereckém kraji výrazně zvýšilo zájem o očkování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.