Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nemocnice budou od února zpracovávat denně o třetinu koronavirových testů více

Nemocnice v Liberci, České Lípě a Jilemnici zvýší od února kapacitu pro zpracování koronavirových testů více než o třetinu na 3400 testů denně. Nemocnicím pomohou nové přístroje za miliony korun, které nakoupí díky evropským dotacím.

Zástupci nemocnic se dohodli na větší spolupráci mezi laboratořemi a také na jejich dovybavení novými přístroji, řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje hejtman Martin Půta.

Počet PCR testů roste s povinným testováním, které se dvakrát týdne dělá ve školách. Před týdnem v kraji otestovali ve školách 75.000 lidí z toho u 181 žáků a 20 zaměstnanců vyšly antigenní testy pozitivně. PCR testy ale potvrdily nákazu jen u 13 z nich, dalších 106 lidí poslali hygienici do karantény. „Týkalo se to osmi tříd," doplnila krajská epidemioložka Jana Prattingerová.

Zdravotníci očekávají nárůst testování

Aktuálně se na PCR test v kraji čeká maximálně dva dny, na Českolipsku až tři dny. Zdravotníci ale očekávají, že s rozšířením povinného antigenního testování ve firmách od příštího týdne se zvýší i potřeba PCR testování. Nově tak začala tyto testy nabízet klinika EUC v libereckém Klášteru. Počítá až s 200 testy denně, výsledky by měla mít do 48 hodin. Otevření dalšího odběrového místa připravuje podle Půty také například Český červený kříž.

Počet nakažených opět stoupá. Liberecký kraj je na tom po Praze v přepočtu nově nakažených nejhůř

Nových případů covidu v Libereckém kraji v týdenním srovnání poprvé od začátku prosince přibylo. Za předchozích sedm dnů laboratoře potvrdily 1884 případů, za týden dříve jich bylo 1547. Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za...

Největší množství testů zpracovává laboratoř Krajské nemocnice Liberec, díky novému vybavení by měla vyhodnocovat až 2500 testů denně. Liberecká laboratoř to podle hejtmana v případě nutnosti zvládá už teď. „Znamená to ale, že noční směna končí třeba ve dvě v noci, aby dokázali na těch stávajících přístrojích vyhodnotit všechny vzorky tak, jak je potřeba,“ dodal Půta. Laboratoř v liberecké nemocnici také zajišťuje sekvenování vzorků, jako první tam loni v únoru odhalili britskou variantu koronaviru nazvanou později alfa, v květnu variantu delta a na konci listopadu i první případ omikronu v Česku.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek už před Vánoci uvedl, že chce využít 100 milionů korun na nákup přístrojů na PCR testy. Přístroje by podle něj měly sloužit nejen v nemocnicích, ale ve všech pracovištích, která se do testování chtějí zapojit. Cílem je zvýšit kapacity testování, které je na úrovni 140 000 testů denně v lednu na 200 000 a do poloviny roku až na 600 000 testů za den.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lucie Mojžíšová

Štítky nemocnice, koronavirus, správa, testování, Liberecký, Martin Půta, PCR Test, laboratoř, Liberec, Česká Lípa, Jilemnice, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj, Vlastimil Válek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice budou od února zpracovávat denně o třetinu koronavirových testů více  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.