Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V kraji převládá varianta omikron. Za poslední týden ubylo hospitalizovaných

V Libereckém kraji za předchozích sedm dnů přibylo 2039 nově potvrzených případů covidu-19. O týden dřív jich bylo 1887. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Podle údajů z krajského úřadu ubylo v mezitýdenním srovnání hospitalizovaných, ve čtvrtek bylo v nemocnicích 112 lidí s covidem, o týden dříve 134. Příliš se ale nezměnila obsazenost lůžek na oddělení JIP a ARO. Intenzivní péči ve čtvrtek potřebovalo 36 lidí, před týdnem 38.

Za poslední týden v souvislosti s koronavirem zemřelo v kraji osm lidí, což je o 15 méně než o týden dříve a nejméně za poslední dva měsíce. Od začátku epidemie v březnu 2020 v kraji zemřelo v souvislosti s covidem 1447 lidí.

V kraji převažuje omikron

V kraji už převažuje varianta omikron, ve středu byla zastoupena v 72 procentech pozitivních vzorků testovaných v laboratoří liberecké nemocnice. „Rozložení po kraji je nerovnoměrné. Největší podíl má okres Liberec a nejnižší Česká Lípa," uvedla krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová. Vědecké studie naznačují, že omikron je proti deltě sice nakažlivější, ale průběh onemocnění by měl být lehčí.

Firmy budou hlásit pozitivní testy přes web, mohou hned vystavit i neschopenku

Firmy budou od pondělí hlásit pozitivní samotesty zaměstnanců na covid-19 přes stránku Samotestování na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) tam mohou rovnou...

Bezmála z 500 škol v kraji řeší minimálně jeden případ nákazy v 85. „Počet pozitivních osob je 108, v karanténě je 105 tříd a bezmála 1900 osob," dodala mluvčí hygieny. Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel, za poslední týden stouplo v Libereckém kraji z 426 na 461. Za celou republiku je sedmidenní incidence na hodnotě 525, suverénně nejvyšší je Praze, která má 1035 nových případů za sedm dnů na 100 000 lidí. Druhé nejhorší střední Čechy mají sedmidenní incidenci na hodnotě 645 nových případů.

Na okresní úrovni je na tom v Libereckém kraji sice nadále nejhůře Českolipsko, nově nakažených tam ale v mezitýdenním srovnání ubylo. V přepočtu na 100.000 lidí tam za předchozích sedm dnů přibylo 509 případů, o týden dříve to bylo 568. Další okresy Libereckého kraje jsou pod hranicí 500 nových případů za sedm dnů v přepočtu na 100 000 lidí. Na Liberecku v mezitýdenním srovnání sedmidenní incidence stoupla z 386 na 410, na Jablonecku z 356 na 463 a na Semilsku z 400 na 492.

Nemocnice budou od února zpracovávat denně o třetinu koronavirových testů více

Nemocnice v Liberci, České Lípě a Jilemnici zvýší od února kapacitu pro zpracování koronavirových testů více než o třetinu na 3400 testů denně. Nemocnicím pomohou nové přístroje za miliony korun, které nakoupí díky evropským dotacím.

Za poslední týden aplikovali zdravotníci zhruba 18 500 dávek vakcíny proti koronaviru, to je skoro o 5000 víc než o týden dříve. Výrazně převažují zájemci o třetí dávku, za poslední týden se na počtu očkovaných v kraji podíleli z více než 86 procent. Posilující dávku si nechalo dát zatím přes 124 800 lidí, to je přes 28 procent obyvatel kraje. Alespoň jednu dávku očkování má v kraji 268 780 lidí, což je skoro 61 procent z 442 160 obyvatel kraje. Z dětí mladších 12 let vakcínu dostalo dosud 755, do jejich očkování se zapojilo zatím 20 pediatrů a očkovací centra nemocnic v Liberci, Jablonci a České Lípě.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky koronavirus, Liberecký, nakažení, Liberecký kraj, COVID-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, Česká Lípa, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji převládá varianta omikron. Za poslední týden ubylo hospitalizovaných  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.