Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Očkovací centrum v budově D u Krajského úřadu v Liberci na konci března skončí

Velkokapacitní očkovací centrum v budově D u Krajského úřadu v Liberci na konci března ukončí svůj provoz. Zájem o očkování klesá, proto budou stačit menší prostory. Krajská nemocnice Liberec, která ho provozuje, přestěhuje centrum do svého areálu, řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Kvůli malému zájmu omezilo už od 2. února provoz očkovací centrum jablonecké nemocnice.

Už 28. února ukončí podle Richtera provoz očkovací centrum v Městském divadle v Novém Boru. „Očkuje se tam řádově 40 lidí za týden, a provoz je tak neudržitelný. Ostatní centra zatím pravděpodobně zavírána nebudou, ale omezují dny, kdy očkují," doplnil. Zájem o očkování v Libereckém kraji klesá, za posledních sedm dní aplikovali zdravotníci v kraji 5516 dávek vakcíny, to je zhruba o 40 procent méně než o týden dřív. Tři čtvrtiny očkovaných si přišly pro posilující dávku. Ještě v prosinci se v kraji týdně očkovalo i více než 20 tisíc lidí.

Výrazně klesá i zájem o očkování v největším centru, které je v sousedství krajského úřadu. Zatímco ještě počátkem roku tam týdně očkovali kolem 5500 lidí, za posledních sedm dní už jich bylo jen 2254. Od začátku týdne tam očkují denně jen kolem stovky zájemců, kapacita je přitom více než desetinásobná. Centrum proto podle Richtera postupně utlumí víkendový provoz. V neděli nebudou očkovat už od 13. února a začátkem března tam přestanou očkovat také v sobotu a zachovají jen provoz ve všední dny.

Ve velkokapacitním centru u krajského úřadu začali očkovat loni 22. února, od té doby tam zdravotníci aplikovali bezmála 221 tisíc dávek vakcíny, to je téměř třetina všech dávek podaných do dnešního dne v celém Libereckém kraji. Celkem funguje v kraji 12 velkokapacitních očkovacích center, v nemocnicích v Turnově a Frýdlantu ale v současné době podávají už jen posilující dávky. Očkují také lékaři. Kompletní očkování má v kraji téměř 266 500 lidí, to je zhruba 60 procent z jeho 442 160 obyvatel. Bezmála 155 tisíc z nich už si došlo i pro posilující dávku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, správa, koronavirus, očkování, Liberecký kraj, očkovací centrum, krajský úřad, Liberec, Vladimír Richter, ODS, Krajská nemocnice Liberec, Nový Bor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkovací centrum v budově D u Krajského úřadu v Liberci na konci března skončí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.