Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Záchranáři na Jablonecku vyjížděli k vážné alergické reakci po bodnutí včelou

První letošní výjezd záchranářů z Libereckého kraje k pacientovi se silnou alergickou reakci na včelí žihadlo přišel dříve, než čekali. Apelují proto na alergiky, aby u sebe stále nosili potřebné léčivo.

Muž na Jablonecku volal v pátek na linku 155 poté, co jej bodla včela. Spustila se mu totiž závažná alergická reakce projevující se otoky. 

Jakožto alergik měl naštěstí u sebe tzv. EpiPen, injekční pero s léčivou látkou epinefrin (adrenalin), který se používá při těchto případech. Dle instrukcí se mu podařilo látku aplikovat.

„Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje na místo vyslala svou posádku, muž byl poté ve stabilizovaném stavu převezen do jablonecké nemocnice,“ uvedl mluvčí Michael Georgiev.

Pokud je osoba alergická a objeví se celkové otoky, potíže s dýcháním a vyrážka, je nutné vyhledat lékařskou pomoc, ve vážnějších případech zavolat záchrannou službu.

Pokud alergičtí nejste, stačí po bodnutí vytáhnout žihadlo a ránu chladit, případně namazat volně prodejným gelem, který uleví od svědění.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jablonecko, záchranáři, včela, alergie, nemocnice, okres Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři na Jablonecku vyjížděli k vážné alergické reakci po bodnutí včelou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.