Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Den dárců krve a plazmy. Nenahraditelné tekutiny zachraňují lidské životy, je však potřeba více prvodárců

Světový Den dárců krve a plazmy připadá na 14. června. Oslavuje všechny dárce, kteří tak pomáhají zachraňovat životy. Krev ani plazma se nedají uměle vytvořit, dárcovství je tak pro zdravotnictví nepostradatelné. Bez těchto vzácných tekutin by totiž nebylo možné pomoci vážně zraněným a nemocným.

Den dárců krve a plazmy vyhlašuje Světová zdravotnická organizace (WHO) a Mezinárodní červený kříž. Darovanou krev v nemocnici potřebují nejčastěji při operacích a při ošetřování vážně zraněných, kteří přišli o velké množství krve. Z krevní plazmy se zase vyrábí léky.

„Krevní plazma se používá k výrobě životně důležitých a nenahraditelných léků pro pacienty s hemofilií, lidi s vrozenými imunitními vadami, příjemce kostní dřeně a transplantovaných orgánů, pacienty s těžkými popáleninami, pacienty s nemocnými játry a ledvinami a hepatitidou typu B. Je proto nezbytné mít nepřetržitý přísun krve a plazmy," vysvětlil Jan Štěpánek ze společnosti Sanaplasma.

Sanaplasma je česká síť dárcovských center plazmy, která patří do globální značky BioLife, lídra v oboru odběru vysoce kvalitní plazmy, která se zpracovává na život zachraňující léčebné přípravky.

Společnost Sanaplasma připravila pro pravidelné dárce odměnu v podobě zjištění krevní skupiny. „Od června bude mít každý dárce, který daroval plazmu alespoň třikrát, možnost nechat si v našich centrech vyšetřit svou krevní skupinu,” sdělil Štěpánek.

Kdo může darovat krev nebo plazmu?

Dárce musí být starší 18 let, mladší 65 let a jeho hmotnost musí činit alespoň 50 kilogramů. Darování krve i plazmy je podmíněno lékařským vyšetřením, pouze zdravé osoby mohou být dárci. „Ti, kteří pravidelně darují krev nebo plazmu, mají výhodu pravidelných lékařských a laboratorních kontrol,“ uvedla Natálie Lorencová v tiskové zprávě.

Před odběrem dostává dárce informaci o rizikovém chování a vyplní dotazník týkající se zdravotního stavu. Důraz se klade především na (nejen) krví přenosné choroby (žloutenka, AIDS). Následuje pohovor s lékařem či pověřenou sestrou a běžné vyšetření. Při něm je dárci změřen krevní tlak, puls a vyšetřen kompletní krevní obraz. Prvodárci absolvují základní interní vyšetření.

Jak vypadá průběh odběrů

Při darování krve se odebere 450 mililitrů, takové množství dokáže tělo snadno nahradit. Odebírají se všechny složky plné krve, doba trvání je přibližně 10 až 20 minut. Mezi odběry je nutno počkat alespoň 56 dní, aby se tělo dostatečně zotavilo. Ženy mohou darovat krev až čtyřikrát a muži až pětkrát za rok.

Při darování plazmy se podle Lorencové odebírá pouze krevní plazma, což je nažloutlá tekutina tvořená z 90 % vodou, 2 % tuky a minerály, hormony a 8 % bílkovinami. I v tomto případě je krev odebrána ze žíly. Proces, při němž je krev rozdělena na plazmu a červené krvinky, se nazývá plazmaferéza. Odebere se tak pouze plazma a červené, bílé krvinky a krevní destičky jsou vráceny dárci.

Moderní medicína zná čtyři krevní skupiny (označují se jako 0, A, B, AB). Objevil je český neurolog a psychiatr Jan Janský, který výsledky svého výzkumu publikoval již v roce 1907.

Plazmu je proto možné darovat častěji než krev, jednou za 14 dní. Za rok však může zájemce darovat maximálně 26krát. Množství odběru stanoví lékař podle více parametrů, velkou roli zde hraje hmotnost dárce. Obvyklé množství se pohybuje mezi 760–890 mililitry. Odběr však trvá delší dobu, a to přibližně 45 minut.

„Jak při darování krve, tak při darování plazmy dárci dbají o své zdraví, protože je důležité, aby zůstali řádně hydratovaní. Zároveň je důležité, aby se dobře stravovali a vyhnuli se tučným jídlům, kouření a alkoholu. Darovaná krev i plazma jsou testovány podle velmi přísných norem a postupů. Zároveň se u dárců neustále sleduje hladina bílkovin a protilátek, aby bylo zajištěno jejich zdraví a dobrá kondice,“ doplnila Lorencová.

Transfuzní oddělení KNL eviduje méně prvodárců

Liberecké transfuzní oddělení provede ročně kolem 15 000 odběrů od více než 6 000 dárců. V loňském roce evidovalo úbytek prvodárců, zřejmě na tím stojí koronavirová pandemie. Podle oddělení je ideálním stavem 500 až 600 nových dárců za rok. V roce 2021 proto zaznamenali větší pokles, přišlo jich pouze kolem 400.

Krev odebraná na libereckém oddělení neslouží pouze potřebám tamní nemocnice, ale je poskytována i okolním spádovým nemocnicím. „Asi čtyřicet procent transfuzních přípravků ročně posíláme hlavně do nemocnic v České Lípy a Jablonci, v menší míře i do Tanvaldu a Turnova,“ uvedlo TO KNL. Až tři čtvrtiny prvodárců se na oddělení vrací.

„Vážíme si každého dárce, byť by krev daroval jen jednou v životě. Páteří naší dárcovské sítě jsou však dlouhodobí, výborně spolupracující dárci. Chtěla bych jim touto cestou poděkovat a pozvat mezi ně všechny, kdo mají chuť systematicky pomáhat druhým,“ uvedla primářka oddělení Renata Procházková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sanaplasma Ústí nad Labem | Zdroj TO KNL

Štítky Liberec, nemocnice, dárci, krev, plazma, odběr, zdravotnictví, tekutina, dárce krve, Světová zdravotnická organizace, Jan Štěpánek, Červený kříž, Jan Janský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den dárců krve a plazmy. Nenahraditelné tekutiny zachraňují lidské životy, je však potřeba více prvodárců  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.