Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na letišti v Liberci mají záchranáři rozšířenou základnu. Modernizace ale nekončí

Na letišti v Liberci skončily po 16 měsících práce spojené s rozšířením letecké a pozemní základny zdravotnické záchranné služby za 22,6 milionu korun. Modernizace tohoto stanoviště záchranářů tím ale nekončí. Obnovy se dočkají vnitřní prostory původního zázemí letecké záchranné služby.

Pokračování v obnově základny, jež si vyžádá další zhruba dva miliony korun, je částečně vynucené po loňské havárii vody a jejím zatečením pod podlahu. „Takže nám tam vystoupala vlhkost do stěn," uvedl krajský technický náměstek záchranné služby Václav Červenka. Při pokračující rekonstrukci podle něj vznikne zřejmě ještě letos malá školicí místnost pro posádky letecké záchranné služby. „Po zásazích si dělají nějaký briefing a budou tam mít prostor pro tuto činnost," dodal Červenka.

„Kraj usiluje o kvalitní zázemí pro záchranáře, kteří nasazují dennodenně ve vypjatých situacích své životy za záchranu životů jiných, dlouhodobě. Stav prostorů základny na libereckém letišti si tam navíc již dlouho žádal nápravu. Na přípravě původního projektu se začalo již v roce 2014 a jeho aktuální dokončená verze pochází z roku 2018. Teprve se současným vedením statutárního města Liberec se totiž konečně vyřešily majetkoprávní otázky a začaly se skupovat pozemky. Za důležité považuji úzkou spolupráci mezi záchranáři z výjezdových skupin a leteckou záchrannou službou,“ vysvětlil hejtman Martin Půta.

Přístavba zvětšila prostory základny

Tuto část modernizace základny bude záchranná služba platit ze svého rozpočtu, již ukončené práce spojené s rozšířením základny se z větší části platily ze získané evropské dotace. Základna je nově zcela zateplená. „Byla vyměněná střešní krytina, zateplené stropy a obvodový plášť a vyměněná jsou okna," vypočetl Červenka.

„Již na začátku projektu jsme si stanovili podmínku, aby rekonstrukce objektu i stavba přístavby probíhaly za plného provozu, což se podařilo. Stavební firma dodržela předpokládaný termín dokončení a já jsem za to upřímně rád,“ zdůraznil Vladimír Richter, radní pro resort zdravotnictví.

Znatelně se zlepšily i podmínky pro záchranáře a uskladnění techniky. Díky nové přístavbě přibyly čtyři pokoje pro personál, toalety a sprcha, sklady a také garáž pro dvě sanitky. „Pro výjezdovou základnu je tady asi nejdůležitější dekontaminační místnost, nová místnost lékárny a skladu," dodal Červenka.

Modernizovanou a rozšířenou základnu záchranáři slavnostně otevřeli v sobotu při oslavách letecké záchranné služby, která v Liberci působí od roku 1992 a letos slaví 30 let. Za tu dobu let startoval vrtulník z libereckého letiště k více než 15 000 případů. Ročně jde o 550 až 600 zásahů, častokrát v obtížně přístupném místě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky ČR, zdraví, letectví, Liberec, záchranná služba, letiště, letecká záchranná služba, zdravotnická záchranná služba, Martin Půta, Vladimír Richter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na letišti v Liberci mají záchranáři rozšířenou základnu. Modernizace ale nekončí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.