Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lékařům v liberecké nemocnici pomáhá 3D tisk. Mohou navrhovat implantáty, tisknout kosti i nádory

Věda se posouvá neustále kupředu a možnosti se významně rozšiřují i ve zdravotnictví. V letošním roce vzniklo v rámci Neurocentra v Krajské nemocnici Liberec oddělení klinické biomechaniky, které pomocí 3D tisku vytváří modely pro různá pracoviště napříč nemocnicí. Lékaři si díky tomu mohou udělat lepší představu před operací pacienta nebo třeba tvarovat dlahy.

Vedoucím oddělení, které se věnuje 3D tisku, je docent Lukáš Čapek. Dvacetileté zkušenosti v oblasti klinické biomechaniky sbíral u nás i v zahraničí, a to hlavně ve Francii a na Novém Zélandu. Současně také přednáší na Technické univerzitě v Liberci. Informoval o tom Václav Řičář, mluvčí nemocnice. „3D tisk se do českých nemocnic dostával postupně, první boom byl někdy kolem roku 2005/2006. Pak se přesunul především do komerční sféry. Řekl bych, že teď je 3D tisk znovu v kurzu a začíná být více a více využíván i lékaři v naší nemocnici,“ uvedl docent Čapek.

Liberecká krajská nemocnice v současnosti disponuje jednou 3D tiskárnou, na tisku se podílí hned několik osob. „V tuto chvíli pracuje na oddělení kromě mě jeden biomedicínský inženýr, který je částečně na operačním sále a částečně modeluje u PC nebo tiskne. Nicméně na tisku intenzivně spolupracujeme s několika lékaři a nemocničními odděleními,“ sdělil Čapek.

Nejvíce modelů vytváří tiskárna pro Neurocentrum, oddělení ortopedie či pro obličejovou a čelistní chirurgii. Tiskárna může navrhnout například implantáty na míru. „Tím se sníží náklady, ale musíme ho nechat vyrobit jinde. Výrobky jdou přímo do těla, navíc se tisknou na kovových tiskárnách z titanových prášků, které ani nemáme,“ vysvětlil vedoucí oddělení.

V nemocnici se nejčastěji vytváří tzv. preoperativní modely na základě dat z CT nebo magnetické rezonance. Ty následně lékařům umožňují plánovat operace podle přesných modelů kostí. „Traumatologové modely používají třeba na tvarování dlah. To lékařům ušetří čas na operačním sále a pacientům délku anestezie. Pro ortopedii tiskneme třeba pánve, ale dělali jsme také páteře nebo čelisti,“ doplnil Čapek.

Kromě kostí je ale možné tisknout také nádory a poté je zkusit virtuálně oddělit od báze. To představuje po lékaře velkou výhodu, podle Čapka pak při operaci mají přesnější představu o tom, do čeho jdou.

„3D tisk nám opravdu umožnil získat mnohem lepší prostorovou představu o patologické situaci v nitrolebí. Dosud si ji operatér musel vytvářet sám ve svém mozku odvozením z dvojrozměrných zobrazení. V praxi jsme tuto možnost už využili v oblasti cévní, nádorové i úrazové neurochirurgie. Další možnosti vidíme i ve spinální problematice. Věřím, že se otevírá široké pole spolupráce, které finálně přinese jasný profit pro naše pacienty,“ řekl k metodě přednosta Neurocentra MUDr. Pavel Buchvald.

Výrobky z 3D tisku zatím pacientům pojišťovny nehradí. „Jednáme sice s pojišťovnami, aby byly tyto výrobky propláceny, ale je to běh na dlouhou trať. V tuto chvíli je tedy 3D tisk v režii nemocnice a grantové činnosti,“ vysvětlil Čapek. „K 3D tisku brzy spustíme webové stránky, kde budou popsány možnosti, výhody a také tam budou uvedeny ceníky pro samoplátce. I tuto možnost totiž chceme našim pacientům nabídnout stejně jako jiné nemocnice v republice. Nyní řešíme, jak celý systém samoplátcovství nastavit. Třeba v zubařině je to jednoduché a už naprosto běžné. My věříme, že se nám to podaří i zde,“ dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KNL

Štítky Liberec, krajská nemocnice, 3D tisk, lékaři, zdraví, operace, nemocnice, Krajská nemocnice Liberec, pacient, lékař, Technická univerzita v Liberci, Francie, Nový Zéland

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékařům v liberecké nemocnici pomáhá 3D tisk. Mohou navrhovat implantáty, tisknout kosti i nádory  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.