Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Je to vstup do jiného století, popisuje operační sály generální ředitel liberecké nemocnice. Zprovozní je v pátek

Rozsáhlá rekonstrukce a modernizace operačních sálů pomalu spěje k závěru. Na třetím patře se ještě pracuje, druhé bude za pár dní uvedeno do provozu. Do nemocnice navíc už v pondělí dorazil očekávaný chirurgický robot.

Čtyři operační sály ve druhém patře zprovozní podle plánu, a to v pátek 2. prosince. Do nových prostor se nastěhuje vybavení, poté budou sály ihned k dispozici lékařům.

V liberecké nemocnici dokončují rekonstrukci dalšího patra operačních sálů. Zprovozní jej v prosinci

Operační sály v Krajské nemocnici Liberec procházejí od léta proměnou. První patro je již dokončené, na druhém a třetím se pracuje. Podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře bude druhé patro v provozu začátkem prosince.

Budova, v níž se operační sály nacházejí, je podle generálního ředitele Richarda Lukáše osmdesát let stará. „Od kolaudace budovy v roce 1939 jsou dnes sály v úplně jiné strategicko-taktické situaci, protože jsou špičkově vybavené. Prostory jsou velmi světlé a je tam spousta technologických vymožeností, které tam ještě na jaře tohoto roku nebyly. Podobným způsobem bude dokončeno třetí patro,“ uvedl. To by mělo být hotové do konce ledna.

Modernizace operačních sálů je velmi důkladná, podle Lukáše nemocnice rozpočet nepřekročí. Při rekonstrukci křídla narazili na pokročilou destrukci krovů i plíseň. „Teď je to opravdu vstup do jiného století,“ dodal generální ředitel.

Stropy byly na 40 procentech své původní nosnosti

Do prostor operačních sálů se bude brzy stěhovat i operační robot, základní přístroj váží kolem 800 kilogramů. „Ty chatrné stropy, které postupně degradovaly, ze své původní nízké nosnosti přišly o přibližně 60 procent. To byla ale nosnost připravená na operační stůl, anesteziologa a tak dále. Dnes je tam spousta technologie, rentgenový přístroj, laparoskopická věž, těžký anesteziologický přístroj, operační stůl s elektrickým ovládáním, který je také úplně jinak těžký, než byly stoly v roce 1939,“ vyjmenoval generální ředitel.

Pacienty v liberecké nemocnici bude nově operovat chirurgický robot. Budou si ho moci prohlédnout

Mezi vybavení Krajské nemocnice Liberec přibude významný pomocník – chirurgický robot, který dokáže nahradit lidskou ruku, navíc je variabilnější a představuje menší zatížení pacienta při operaci. Bude provádět zejména urologické operace.

Samotný chirurgický robot stál přibližně 30 milionů korun. „Počítá se navíc s dalšími nástroji. Blížíme se tedy k nějakým šedesáti až osmdesáti milionům korun,“ doplnil mluvčí nemocnice Václav Řičář. Na robota získala nemocnice dotace z Integrovaného regionální operačního programu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Dušková

Štítky Liberec, nemocnice, rekonstrukce, operace, robot, chirurgie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je to vstup do jiného století, popisuje operační sály generální ředitel liberecké nemocnice. Zprovozní je v pátek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.