Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V kraji přibylo letos 11 HIV pozitivních. V Liberci znovu zastavila AIDS tramvaj, město bude mít novou pobočku pro testování

Od začátku roku přibylo v Libereckém kraji jedenáct případů HIV pozitivních osob, loni to byly jen tři. Pokud se nákaza odhalí včas, správně léčený pacient může vést téměř normální život. V Liberci vznikne nová pobočka, která umožní anonymní bezplatné testování. Ve čtvrtek proto v Liberci opět zastavila osvětová AIDS tramvaj. Akci pořádal Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) společně s Českou společností AIDS pomoci.

V České republice bylo od zahájení sledování infekce 1. října 1985 do 31. října 2022 zjištěno celkem 4 323 HIV pozitivních osob, z toho 3 696 mužů a 627 žen. „U 816 osob byl již diagnostikován rozvinutý klinický obraz AIDS, 366 z nich zemřelo. Nejvíce HIV pozitivních představují muži mající sex s muži a bisexuální muži – 65 procent – následují heterosexuální jedinci obou pohlaví, 25 procent a injekční uživatelé drog,“ informovala Zuzana Balašová, mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

Infekce HIV bývá diagnostikována nejčastěji u osob mezi 25. až 39. rokem. Od začátku letošního roku k 31. říjnu přibylo v ČR 249 nově zjištěných případů HIV infekce. Za měsíc říjen přibylo v ČR 28 případů. „Což je poměrně dost. Během předchozích let přibývalo měsíčně do dvaceti osob, v poslední době počty mírně stoupají a dostáváme se nad dvacet osob měsíčně. Nezapočítávají se do toho ukrajinští uprchlíci,“ uvedla Hana Knížová, vedoucí protiepidemického oddělení KHS LK.

Nejvíce HIV pozitivních eviduje Praha, Liberecký kraj je v přepočtu na 100 000 obyvatel osmý v rámci krajů ČR. V Libereckém kraji bylo od roku 1985 evidováno celkem 119 pozitivních osob, letos přibylo 11 nových případů infekce. Podle Knížové se opět jedná trochu o vyšší počet v porovnání s předchozími lety. V roce 2021 byly v Libereckém kraji pouze tři nové případy, v roce 2020 jedenáct osob, rok předtím sedm osob, v roce 2018 šest osob.

Včasná a správná léčba je klíčová

„V roce 1985 léky nebyly na takové úrovni jako dnes. Počítalo se s tím, že kdo je HIV pozitivní a neměl ještě AIDS, tak do tří let onemocní a do pěti let zemře. Což dnes vůbec neplatí, protože jsou osoby, které – pokud dodržují režim, berou léky a chovají se tak, jak je jim doporučováno – žijí s HIV pozitivitou více než dvacet let,“ vysvětlila Knížová.

Správně léčený člověk s HIV nemusí být nakažlivý. Může vést sexuální život a dokonce mít i děti. Navíc se na HIV už nemusí umírat. Při včasném odhalení infekce dokáže léčba pacientovi zajistit podobnou kvalitu a délku života, jako je tomu u nenakažených osob.

S nápadem vyslat mezi cestující preventivní AIDS tramvaj přišel liberecký dopravní podnik již v roce 2013. „V té době jsme vyslyšeli prosby na spolupráci  skupiny úžasných lidí České společnosti AIDS pomoci a Domu světla," uvedla mluvčí DPMLJ Martina Poršová, podle které se Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou i díky této akci řadí mezi společensky odpovědné firmy. „Tento projekt naší pomoci prevencí v AIDS tramvají si stále drží své místo v rámci PR aktivit dopravního podniku, je náš od svého vzniku v ČR, a tak se snažíme i nadále chovat jako společensky odpovědná firma. Navíc, když se každý rok dozvídáme, že i v Libereckém kraji problém s onemocněním HIV/AIDS stále přetrvává," dodala. „Během let akce navíc postupně oslovila i některé další členy Sdružení dopravních podniků ČR, kteří se střídavě každoročně připojují," ​​​​​​doplňuje Poršová.

Liberec bude mít od ledna novou pobočku

Česká společnost AIDS pomoc je nezisková organizace, která mimo jiné zajišťuje testování na HIV a další pohlavně přenosné choroby. Provádí v ČR nejvíce testů na HIV na vlastní žádost. „V minulém roce jsme provedli neuvěřitelných 12 500 testů na HIV,“ řekl Julius Szabó z ČSAP.

Poradny fungují na deseti místech v ČR. V Liberci se 12. ledna otevře nová poradna v budově K Krajské nemocnice Liberec v Husově ulici. „Bude fungovat každý čtvrtek od 15 do 18 hodin a umožní bezplatné testování nejen na HIV, ale i na další infekce, jako je syfilis, žloutenky B a C. Všechny testy jsou anonymní, to znamená že nic neevidujeme. Až v případě, že se potvrdí pozitivní výsledek testu v Národní referenční laboratoři. S klientem pak komunikujeme další postup a zjišťujeme údaje,“ vysvětlil Szabó.

O testování je podle něj na Liberecku zájem, proto se organizace rozhodla zřídit pevnou pobočku v krajském městě. Tyto služby v Liberci doposud zajišťuje pobočka Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Dušková

Štítky ČR, Liberecký kraj, AIDS, HIV, zdraví, poradna, testování, dpmlj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji přibylo letos 11 HIV pozitivních. V Liberci znovu zastavila AIDS tramvaj, město bude mít novou pobočku pro testování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.