Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: 2020? Byl jsem špatným rokem

Uff. Právě jsem skončil. Jsem rok 2020. A že jsem byl rokem. Myslím, že jste si vy Češi, ale i celý svět oddechli. Všichni na mě budou vzpomínat. Byl jsem špatným rokem. Omlouvám se. Možná jsem byl nejhorším rokem vašeho života. Loni v lednu to tak vůbec nevypadalo. Všichni jste si mysleli, že budu po předchůdci roku 2019 ještě lepší. Plánovali jste, měli jste předsevzetí.

Edvard Kožušník je bývalým eurposlancem (2009 -2014) za ODS, již několik let působí v souromém sektoru v Bruselu a volném čase organizuje běžecké kurzy zdarma.

Začal jsem požáry v Austrálii. Ty musely ve zprávách hlavně kvůli koalám působit hrozně. Ale jak sami říkáte: “Do Česka daleko.” Už tehdy ale začaly prosakovat zprávy o nějaké chřipce někde ve Wuhanu v daleké Číně. Myslím, že to v Česku nikdo nebral vážně. V únoru někteří z vás zbystřili, kdy nový virus řádil v Itálii, Švýcarsku a Španělsku. Vaše vláda vás Čechy ujišťovala, že je to daleko a že má všechno pod kontrolou.

Vsadím se, že dnes byste mě, rok 2020, vyměnili za 19tku. Na druhou stranu jste se jako Česko díky mně dostali hned několikrát do světových zpráv. Poprvé to bylo hned v úvodu pandemie, kdy Češi ukázali solidaritu a flexibilitu. Sami jste si šili ochranné pomůcky, pomáhali jste slabším. Spojili jste se v jeden národ, který jako mnohokrát v historii zvládl velké věci. V mé druhé půlce to bylo trochu horší. Ano, byli jste na prvních stránkách novin, ale nevím, jestli v tom dobrém. Váš premiér se tak trochu v srpnu vychloubal, že jste nejlepší. Doslova říkal: “best in COVID”. A ten samý premiér se dostal do všech novin ještě jednou v prosinci, když se nechal očkovat vakcínou jako první z Čechů. V Německu to byla myslím důchodkyně a v jiných zemích zdravotníci. Tedy nejvíce ohrožené nebo pro společnost potřebné skupiny.

Omlouvám, se že jsem vás nechal v 1,5 metrových rozestupech. Některé jsem nechal bez práce, některé bez hospody. Učili jste se učit on-line. Omlouvám se, že jsem přinesl prázdnotu, ticho, ale hlavně nejistotu. Vy Češi jste ale byli úžasní. Tleskám všem, kteří pomáhali a pomáhají nemocným. Tleskám i těm, kteří museli omezit všechny ekonomické aktivity pro vyšší dobro, bezpečnost a zdraví. Vím, že to vůbec nebylo a nebude jednoduché. Můj potlesk a obdiv jdou tak trochu do ztracena, když si vzpomenu na všechny ty střídání ministrů zdravotnictví. To zavírání, uvolňování, povolování. Hlavně v době, když se mé dny už krátily, tak jste to mohli fakt dělat lépe. Nebyli jste v tom ale sami. Nejenom Evropa, ale celý svět v tom mém roce, tak trochu šílel. Amerika, Rusko….

Byl jsem rokem, který bral dech. Nečekaně a asi všem. Bude asi málo těch, kteří mi řeknou: “Byl jsi dobrým rokem.” To málo by šlo i spočítat. Za mého vládnutí se v Česku narodilo přes 100 tisíc dětí. Tak trochu tedy doufám, že alespoň ty a jejich rodiče na mě nezanevřou.

Teď se budete všichni upírat k slovíčkům jako Pfizer, Sanofi Moderna a dalším. To už nebude v mé moci. Tady se budete muset ptát u mého následovníka. Roku 2021. Jak jsem říkala v úvodu. Skončil jsem. Doufám, a tak trochu i věřím, že vy Češi budete držet při sobě. Že zaženete chmury, které jsem vám přinesl a že o vás bude slyšet ve světě. Tedy v tom pozitivním. První velká příležitost bude na odložené Olympiádě v Tokiu. Tam vám to vždycky šlo. Jo, a pak máte ty volby.

Taky váš rok 2020

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ODS

Štítky komentář, bilance, hodnocení, koronavirus, 2020, Česko, Edvard Kožušník, ODS, Austrálie, Brusel, Letní olympijské hry 2021, Čína, Pfizer, Itálie, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: 2020? Byl jsem špatným rokem  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.