Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Majitel firmy dostal za pančování nafty 7,5 roku vězení

V kauze pančované nafty s daňovým únikem zhruba 50 milionů korun dnes Krajský soud v Liberci poslal Miroslava Staňka na 7,5 roku do vězení. Ostatním šesti obžalovaným uložil podmíněné tresty od jednoho do tří let se zkušební dobou až na pět let. Šlo o zaměstnance, kteří podle senátu neměli z trestné činnosti prospěch. Podle spisu přimíchávali pod Staňkovým vedením v letech 2009 až 2011 do nafty minerální olej dovezený z ciziny a falšovali doklady. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i mnozí obžalovaní si nechali lhůtu na rozmyšlenou.

Za krácení spotřební daně a DPH hrozilo obžalovaným až deset let vězení. Olej nakupovaly firmy Miroslav Staněk - Autoconnection a Rist v Německu a Rakousku. Firmy fiktivně uváděly, že je určený k přepravě do jiné země Evropské unie, zejména do Rumunska. Řidiči byli kvůli tomu podle obžaloby vybaveni dvojími doklady, falšované měli připravené pro případnou celní kontrolu. Dovezený olej obžalovaní mísili s naftou v areálu u libereckého letiště a následně rozváželi do čerpacích stanic. Staňkova firma provozovala tři ve Smržovce, Hrádku nad Nisou a Liberci. Pančované palivo končilo i u dalších čerpacích stanic, aniž to jejich provozovatelé věděli, nebo bylo použito jako palivo v zemědělských strojích.

Rozsudek měl soud v Liberci vynést už loni v červnu. Tehdy ale senát dospěl k názoru, že případ je nutné vrátit policii k došetření a upřesnění toho, jaké množství oleje bylo skutečně přimícháno do nafty. Odvolací vrchní soud rozhodnutí zrušil, podle něj by další šetření v této fázi projednání kauzy už nic zásadního nepřineslo.

Autoři

Štítky motorová nafta, věznice, Liberec, Evropská unie, Německo, Rakousko, Rumunsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitel firmy dostal za pančování nafty 7,5 roku vězení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.