Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vrah z vratislavické večerky už zná trest. Za brutální čin si odsedí osmnáct let

Kvůli pár tisícovkám na nájemné došlo v lednu ve vratislavické večerce k brutálnímu napadení prodavačky. Devětačtyřicetiletá Vietnamka bojovala o život, o devět let mladší Václav Matouš ji ale zasadil čtrnáct bodných ran. Pak se sám vydával za oběť přepadení, protože i on byl zraněný. Brzy ale vyšlo najevo, že útočil on. Za vraždu ho krajský soud poslal do vězení na osmnáct let.

Matouš přišel do večerky v Dopravní ulici 5. ledna krátce po půl deváté ráno. Prodavačku chtěl nejprve omráčit a několikrát ji udeřil, jenže se mu to nepovedlo a oba se začali prát. Obžalovaný pak z pultu vzal nůž, kterým ženu bodl do krku, ostří pak zlomil. Žena se ale dále bránila a Matouš použil další nůž, kterým oběť bodal, nakonec celkem čtrnáctkrát. Ženu pak také několikrát udeřil plnou lahví piva do hlavy.

Matouš poté začal hrát oběť a vymyslel. „Nechtěl jsem ji ublížit, chtěl jsem peníze a odejít. Jenže se bránila. Pak jsem zpanikařil," vypověděl při jednom z výslechů na policii.

Obžalovanému, který původně vystupoval jako druhá oběť, za vraždu způsobenou zvlášť trýznivým způsobem hrozilo 15 až 20 let, případně výjimečný trest.

Trest je souhrnný, obžalovaný byl již dříve okresním soudem potrestán osmi měsíci vězení za neplacení výživného. Krajský soud Matoušovi zároveň uložil povinnost zaplatit manželovi zavražděné dva miliony korun za nemajetkovou újmu a přes 32 tisíc korun za náklady na pohřeb.

Falešná stopa

Václav Matouš nejprve poslal policisty na falešnou stopu a sám hrál oběť. Večerku podle něj měla přepadnout dvojice mužů v kapucích. Tato informace vystrašila celé město, v ulicích se pohybovaly desítky policistů. Ti kontrolovali autobusy, tramvaje a další veřejná místa. Postupně ale výslechy i zkoumáním záběrů z bezpečnostních kamer zjistili, že útočníkem je právě oběť. Václav M. se pak také k činu přiznal. 

Autoři | Foto

Štítky vražda, Vratislavice, soud, Liberec

Vrah z vratislavické večerky už zná trest. Za brutální čin si odsedí osmnáct let  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.