Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tragédie při požáru v Arnultovicích. Během zásahu se na hasiče zřítil strop, zemřel

, aktualizováno 30. listopadu 2022, 12:55

Při likvidaci požáru roubeného domu v Novém Boru zemřel dnes ráno 39letý dobrovolný hasič z jednotky ze Skalice u České Lípy. Zřítil se na něj strop, svým zraněním přes veškerou snahu zdravotníků podlehl, řekla krajská policejní mluvčí Ivana Baláková. U požáru roubeného domu v části Arnultovice zasahují hasiči od časného rána, policie pohřešuje i 73letého spolumajitele, který v domě bydlel. Není vyloučeno, že byl v době požáru doma a zemřel.

Hlášení o požáru roubenky přijalo operační středisko hasičů krátce po 4:45. „Při příjezdu jednotek na místo byla požárem zasažena značná část podkroví. K hašení byly nasazeny tři vodní proudy a vysokotlaké hasicí a řezací zařízení CCS Cobra, kterým si hasiči ochlazovali spodní část domu. Byl to samostatně stojící objekt obklopený stromy, hasiči ochlazovali i okolí, aby se oheň na stromy nerozšířil," uvedl mluvčí hasičů Jakub Sucharda. Objekt je podle něj nestabilní a statik doporučil ho před dalším průzkumem zabezpečit.

K tragédii došlo během zásahu, kdy se na hasiče zřítil strop. Ostatní zasahující hasiči ho ze sutin vyprostili, okamžitě byla zahájena resuscitace, která ale byla neúspěšná. „Žádná slova nemohou dostatečně vyjádřit zármutek, který soucítíme. Rodině a pozůstalým zesnulého hasiče přejeme hodně sil,“ okomentoval Jan Hadrbolec, ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Policisté také pohřešují třiasedmdesátiletého muže, který v domě bydlel. „Od rána ho vedeme jako pohřešovaného. Vstup do domu nám zatím nedovoluje jeho narušená statika, kterou bude nutné zajistit. Ohledání požářiště navíc budeme moci provést až potom, co vychladne," uvedla Baláková.

V souvislost s ochlazováním hasiči očekávají, že podobných požárů může přibývat. „Lidé víc topí a projeví se to právě v případech, kdy jde o starší objekty, které to nemají úplně podle norem a nemají dobře vyřešené stavební konstrukce a hlavně topeniště, kamna a podobně," řekl. Zatím ale nějaký skokový nárůst počtu požárů nezaznamenali. „Ještě není tolik zima a lidé jsou vystrašení energetickou krizí, takže šetří. Dá se ale předpokládat, že pokud bude tuhá zima, tak požárů bude určitě přibývat," dodal mluvčí hasičů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ČR, požár, Nový Bor, arnultovice, hzs lk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tragédie při požáru v Arnultovicích. Během zásahu se na hasiče zřítil strop, zemřel  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.