Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Městská policie funguje v Liberci už třicet let. Spoustu měst si bez ní nedokážu představit, říká ředitel

Na veřejný pořádek a bezpečnost dohlížejí strážníci Městské policie Liberec už třicet let. Od svého založení prošla městská policie velkou proměnou, za posledních deset let řešili její příslušníci v Liberci více než 181 tisíc přestupků.

Když v roce 1992 vznikla v Liberci městská policie, neměla pořádně na co navazovat. „Tato služba neměla vlastně žádnou velkou historii,“ uvedl ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík. Práce městských policistů se tak postupně vyvíjela, měnily se pravomoce, ale i technika, se kterou strážníci pracovali.

Městský kamerový systém byl v Liberci vybudován v roce 1998. Z novější historie bylo pro příslušníky liberecké městské policie velkou výzvou třeba Mistrovství světa v klasickém lyžování z roku 2009, které probíhalo právě na severu Čech. „Pro nás to bylo obrovské bezpečnostní opatření, kterého jsme se účastnili. Z policejního hlediska to byla skutečně náročná akce,“ vyprávěl Krajčík. Těžkou zkouškou byla i pandemie koronaviru. „Tu mámě všichni ještě v živé paměti. Vážím si práce našich lidí. Byl jsem překvapen, jak k tomu všichni naši zaměstnanci a strážníci přistoupili," dodal ředitel liberecké městské policie.

Za posledních deset let strážníci městské policie dopadli kolem 500 podezřelých pachatelů, řešili celkem 181 430 přestupků a v 169 případech museli použít donucovací prostředky.

Bezpečnost i prevence

Úloha dnešní městské policie je velmi pestrá. Strážníci dohlížejí na dopravu, veřejný pořádek, bezpečnost a také zajišťují akce a přednášky v rámci prevence kriminality. „Snažíme se být na rizikových místech, působíme na dopravním hřišti,“ vyjmenoval dále Krajčík.

Strážníci městské policie dlouhodobě spolupracují také s hasiči i záchranáři. Z tehdejších osmi až patnácti příslušníků se rozrostla městská policie na nynějších 91 zaměstnanců a 84 strážníků. Ke kurióznějším případům patří občas i odchyt zvířat. „Jednou jsme dokonce chytali hada,“ dodal s úsměvem Krajčík.

„Uvědomujeme si, jak je práce městské policie nejen v Liberci, ale i v jiných městech, stále nedoceněná. Snažíme se finanční prostředky pro městskou policii uvolňovat tak, jak je potřeba,“ řekl primátor města Liberce Jaroslav Zámečník.

Ohodnoť článek

Štítky Liberec, městská policie, kriminalita, bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská policie funguje v Liberci už třicet let. Spoustu měst si bez ní nedokážu představit, říká ředitel  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.