Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zloděje nezastavily ani varovné výstřely. Ukázalo se, že je zfetovaný

Dramatickou honičku se zlodějem mají za sebou policisté z Českolipska. Zloděje, kterého vyrušil majitel ve své chalupě, se před nimi schovával v lese, pak prchal a padly i varovné výstřely. Devětadvacetiletý muž je už ve vazbě, kde čeká na soud.

Událost se odehrála v pondělí kolem 17. hodiny v obci Pihel. Muž tam přijel ke své chatě, kam přivezl biodpad. Když chodil po zahradě, uslyšel z chaty zvuky a šel ji tedy dovnitř zkontrolovat. „Uvnitř objevil neznámého mladíka, který se mu začal omlouvat za to, že chatku přechodně užívá a prosil ho, aby ho z ní nevyháněl.  Dokonce mu nabídl, že může pracovat na zahradě,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

O jeho výpomoc majitel chaty rozhodně nestál, zavolal na linku 158 a v chatce ho zamknul. „Mladík ale na naše kolegy nečekal a z objektu utekl stejnou cestou, kudy do něj vnikl, a to přes sklep. V době našeho příjezdu se na místě už nenacházel a naše hlídka začala obezřetně propátrávat široké okolí od chatky až k přilehlému lesu,“ přiblížila Baláková.

Hodinu hledali zloděje v nepřehledném terénu v lese, a tak jim vyrazil na pomoci psovod se psem. Ovšem ještě, než dorazil, hledající policisté objevili muže ukrytého za hromadou větví.

„Opakované výzvy policistů neuposlechl a naivně věřil tomu, že jim uteče. Když se o to pokusil, vyzvali ho, aby se zastavil, jinak proti němu použijí donucovací prostředky. Výzvy na něj neměly žádný účinek, proto kolegové použili jako donucovací prostředek dva varovné výstřely do země.  Zloděj i přesto utíkal dál, ale naši dobře trénovaní kolegové ho vzápětí zadrželi,“ vylíčila další průběh události mluvčí.

Následně se ukázalo, že jde o devětadvacetiletého muže z komunity českolipských bezdomovců, který už byl v minulosti za majetkovou trestnou činnost pravomocně odsouzen. V době zadržení byl pod vlivem drog a choval se agresivně.

Kriminalisté mu kromě vloupání do rekreační chatky v Pihelu prokázali i vloupání do dalších tří objektů na Novoborsku a také krádeže ve třech panelových domech v České Lípě s celkovou škodou 137 400 korun. Bral vše, co se dá rychle prodat, například elektrokoloběžku, jízdní kola, elektrocentrálu a další věci.

„Vzhledem k tomu, že nemá žádný příjem peněz, můžeme předpokládat, že by v majetkové trestné činnosti na svobodě pokračoval. Vyšetřovatel ho zadržel v policejní cele a potom, co ho obvinil z přečinů krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody, dal státnímu zástupci podnět k jeho vazebnímu stíhání,“ vyjmenovala Baláková. Ve čtvrtek 19. ledna dopoledne muže soudce do vazby poslal. Tentokrát mu hrozí tříletý trest odnětí svobody.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky policie, Liberecký kraj, Liberec, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloděje nezastavily ani varovné výstřely. Ukázalo se, že je zfetovaný  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.