Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vypijí pár piv a panáků a vyrazí autem do ulic. Silnice Liberecka brázdí desítky opilců

Nejtragičtější dopravní nehoda uplynulého roku se odehrála v říjnu v Liberci. Dvaasedmdesátiletý řidič tehdy vjel do protisměru a čelně se srazil s protijedoucím vozem o deset let mladší řidičky. Oba následkům nehody podlehli v nemocnici. V roce 2022 zemřelo v Libereckém kraji v při nehodách dvanáct osob.

Vzpomenout lze i na případ záchranáře, který zemřel ne vlastní vinou za volantem svého vozu po cestě do práce na Českolipsku anebo na nehodu motorkáře, který za neopatrnou jízdu zaplatil životem na známém nehodovém místě u Železného Brodu.

K vážné nehodě došlo ve středu ráno na silnici 35 ve směru z Chrastavy na příjezdu do Liberce. Řidič tam vjel do protiměru a čelně se střetl s protijedoucím autem. Při nehodě se vážně zranil řidič i řidička. Záchranáři je odvezli v kritickém...

Z dopravních statistik vyplynulo, že v minulém roce nejvíc lidí zemřelo za volantem auta, z celkového počtu jich bylo deset, jednou šlo o zmíněnou smrt motorkáře a v jednom případě zemřel při nehodě chodec. „Šlo o nehodu v Lučanech nad Nisou, na osvětleném přechodu, kde, ač chodec plnil to, co měl, stála ho nepozornost řidiče život,“ popsal náměstek policejního ředitele Krajského ředitelství Policie ČR v Liberci Pavel Bartoš.

Alarmující ve statistikách je ovšem jiný ukazatel, a to množství viníků nehod, kteří řídil pod vlivem alkoholu. Těch, kteří usedli za volant v rozmezí od 0,24 do 1,5 promile bylo celkem 76, avšak lidí řídících pod vlivem s více než 1,55 promile bylo 155.

„Nejvíc nehod je u řidičů nad jednu promili, což je smutná informace. Jsou to obrovská čísla a člověk, který má nad jedno a půl promile je skutečně nebezpečný řidič,“ okomentoval statistiku krajský ředitel policie Libor Špráchal. Co je toho příčinou není zřejmé.

Ze statistiky také vyplynulo, že 1093 nehod se stalo bez viny řidiče, nejčastěji za to mohla zvěř (944 případů). I proto policie věnuje velkou pozornost dopravně inženýrské oblasti. „Za loňský rok jsme dali 515 podnětů správcům komunikací, aby se stavem silnic něco udělali,“ uvedl Bartoš a připomněl například nyní končící výstavbu ekoduktu za Bílým Kostelem, kde velmi často docházelo k nehodám se zvěří. „Jsem rád, že v tomto případě bylo po několika letech vyslyšeno naše volání po úpravě,“ dodal Bartoš.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS LK

Štítky nehody, statistika, alkohol, policie, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

Problém je i v našem státě. Ten neřeší nic, řidič takového vozidla dostane pár tisícovek pokutu, seberou mu papíry a řidič po půlce trestu si o ně zažádá zpět. Řidič udělá psychotesty a testy na autoškolu a vesele zase jezdí ! Proč takové řidiče nezavřou na 3 měsíce do vězení a nedostanou 200 tisíc pokuty ? Hold se dneska nikdo evidentně nebojí.......No a policie ? Tu nevidíme jak je rok dlouhý !

Čtvrtek, 16. února 2023, 16:32Odpovědět

Vypijí pár piv a panáků a vyrazí autem do ulic. Silnice Liberecka brázdí desítky opilců  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.