Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Podvodník se vydával za specialistu na energie a okradl ženu o tisíce korun, policie hledá další oběti

Kritické situace s náhlým zvyšováním energií zneužil čtyřiadvacetiletý muž z Liberce. Ten se vloni v létě vydával za specialistu na energie a podvodem vylákal ze starší ženy 160 tisíc korun. Nejenom, že zneužil situace, ale navíc i důvěry třiasedmdesátileté ženy, protože se už léta znali.

Mladík se ženou v roce 2019 uzavřel smlouvu o tom, že jí bude za úplatu poskytovat energetické poradenství. Od podpisu smlouvy se u jejích domovních dveří ukázal poprvé až v červnu loňského roku, a nalhal jí, že je svému dodavateli energií dlužná za spotřebu elektřiny 100 000 korun, které musí okamžitě zaplatit. Paní, zřejmě vyděšená z nastalé situace, muži uvěřila, a aniž by jí předložil nějaký doklad o vyúčtování záloh, vyzvedla ve své bance požadované peníze a předala mu je na smluveném místě. Doklad o převzetí částky také nedostala, mladík ji navíc svezl domů autem a ujistil ji o tom, že může být v klidu, že on se o vše postará.

Ve skutečnosti si ale peníze nechal pro sebe a když mu v září došly, přišel si pro další. „Tentokrát s legendou o tom, že dluží 60 tisíc korun na nedoplatku za plyn. Seniorce se zdála i tato částka velmi vysoká, ale vzhledem k tomu, že se ve veřejném prostoru neustále mluvilo o závratných platbách za energie, přijala tuto zprávu s naprostou odevzdaností a požadované peníze mu opět svěřila za účelem vyrovnání údajného dluhu,“ popsala dále jednání podvodníka mluvčí Policie ČR Ivana Baláková.

Tentokrát si ale žena na vysoké doplatky postěžovala své dceři, a té bylo hned jasné, že šlo o podvod. Oznámení na neznámého pachatele podala seniorka 28. září loňského roku a na případu začali pracovat policisté z 1. oddělení obecné kriminality libereckého územního odboru.

„Kriminalistům se poradce podařilo vypátrat a z podvodu ho usvědčit. Usnesení o zahájení trestního stíhání si převzal koncem letošního dubna.  Za okrádání seniorky ho soud může poslat až na 5 let do vězení,“ doplnila Baláková.

Policie současně vyzývá veřejnost, že pokud má někdo podobnou zkušenost, měl by se obrátit na nejbližší policejní služebnu nebo na linku 158 a případ ohlásit. Nelze totiž vyloučit, že třiasedmdesátiletá seniorka z Liberce je podvodníkova jediná oběť.

„V této souvislosti dále apelujeme na to, aby si lidé fakturu s vyúčtováním za odběr elektrické energie či plynu vždy nechali ukázat a přesvědčili se o tom, že je skutečně vystavená jejich dodavatelem energií,“ upozornila policejní mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky podvod, energie, policie, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodník se vydával za specialistu na energie a okradl ženu o tisíce korun, policie hledá další oběti  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.