Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

U soudu v Liberci chce žalobce v dotační kauze trest i pro bývalého europoslance

Tresty od podmínek až po vězení na 6,5 roku navrhl u soudu v Liberci státní zástupce pro 11 obžalovaných v dotační kauze, která se týká výstavby termálních lázní v Chrastavě, opravy hotelu Praha v Jablonci nad Nisou a rekonstrukce Výšiny v Liberci. Jde o projekty spojené se skupinou Imstav a jejím majitelem Janem Imlaufem. Právě pro něj žádá státní zástupce Jan Černý nejpřísnější trest 6,5 roku vězení. Pětileté nepodmíněné tresty navrhl bývalému europoslanci Robertu Duškovi i někdejšímu náměstkovi libereckého hejtmana Martinu Seppovi (oba za ČSSD). Imlaufův obhájce naopak žádal zproštění obžaloby, závěrečné řeči dalších advokátů i obžalovaných zazní nejdříve ve středu.

Státní zástupce viní obžalované ze sedmi skutků, nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů EU. Z evropských a národních dotací bylo na tyto tři stavby vyplaceno skoro 200 milionů korun. Dušek a Sepp měli podle obžaloby dostat od Imlaufa 12 milionů za to, že zajistí lepší hodnocení těchto projektů při žádání o dotaci. Oba to u soudu opakovaně popřeli s tím, že s Imlaufem měli špatné vztahy.

Z vyjádření státního zástupce u soudu vyplynulo, že vinu všech obžalovaných považuje za prokázanou, i když protiprávní jednání všichni popírají. Podle Černého o jejich vině svědčí odposlechy, listinné důkazy i výpovědi některých svědků. Podle spisu Imlauf skrytě vlastnil přes firmy Dům pohoda a Družstvo PLP Invest termální lázně, hotel i rozhlednu, jejichž výstavbu nebo opravu provedly v letech 2008 až 2012 jeho firmy za evropské dotace. „Je zřejmé, že zakázky byly zmanipulované. O výběru bylo rozhodnuto dopředu," uvedl státní zástupce. Některým obžalovaným hrozí až 12 let vězení, výrazně nižší tresty navrhl Černý s ohledem na délku trestního řízení, které začalo už před devíti lety.

Imlaufův obhájce Alexandr Šoljak důkazy obžaloby dnes označil za spekulativní. Podle něj je z obchodního rejstříku zjevné, že Imlauf nebyl vlastníkem obou společností, zakázky vyhrály jeho firmy v souladu s vypsanými podmínkami soutěží, všechny práce byly provedené řádně a nevznikla tak ani žádná škoda. Odposlechy z telefonátů považuje obhájce za vytržené z kontextu. „Není žádný relevantní důkaz," uvedl Šoljak s tím, aby byl Imlauf zproštěn obžaloby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Termální lázně Chrastava

Štítky ČR, EU, soud, Liberec, podvod, Chrastava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U soudu v Liberci chce žalobce v dotační kauze trest i pro bývalého europoslance  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.