Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Podvodníci zneužívají osamělost lidí, žena naletěla námořnímu inženýrovi

O peníze i zbytky důvěry v lidi přišla čtyřicetiletá žena z Jablonce nad Nisou. Podvodníci si ji vytipovali, využili její osamělosti a promyšleným způsobem sehráli s ženou nechutnou milostnou story, díky níž přišla o víc než milion korun.

"Ahoj, jak se máš?". Tato nevinná otázka odstartovala virtuální vztah ženy s falešným námořním inženýrem z Kalifornie. Za toho se najatí zaměstnanci mezinárodně organizované skupiny podvodníků vydávali. Tato skupina má obrovské finanční zisky z toho, že zneužívá důvěřivosti osaměle žijících žen. Scénář je většinou dost podobný.

I v tomto případě jejich oběť přes komunikační aplikaci messenger oslovil atraktivní, charismaticky vyhlížející muž, slovo dalo slovo a začali si spolu psát. Z messengeru přešli na komunikační kanál whats app a později na Hangouts,“ popsala část praktik podvodníků mluvčí Policie ČR Ivana Baláková.

Zpočátku přátelská komunikace se brzy změnila na mileneckou a přešla v plánování společné budoucnosti. Cesta k ní se ale začala různě komplikovat. Muž tvrdil, že je vdovec a žije s dcerkou v Anglii, kde děvče chodí do základní školy. Vymyšlené děvčátko tam podle tvrzení podvodníka mělo utrpět úraz hlavy a v průběhu vyšetření v nemocnici prý vyšlo najevo, že má v hlavě nádor, který musí lékaři neprodleně odoperovat.

Podvodník ženě tvrdil, že v Anglii jeho dcera, jako občanka USA, bude platit za operaci platbu v hotovosti předem, a za tím účelem ji požádal, aby mu na ni půjčila peníze.  Šlo o částku 5 800 eur a dostal je,“ přibližuje další průběh podvodu policejní mluvčí.

A nezůstalo jen u této sumy. Jen, co dostal peníze na operaci, vymyslel si pro změnu vlastní zdravotní problémy, a to vážné zranění po fyzickém napadení, které si vyžádalo letecký transport do specializované nemocnice. Na ten si sama podvedená žena musela půjčit v bance, jednalo se o 15 000 eur. Chtěl po ní i další peníze na to, aby se vyplatil od svého zaměstnavatele – německé námořní společnosti.

Celkem z ní charismatický inženýr vylákal částku 1 200 000 korun. Podvodníci ale nepočítali s její bezmeznou ochotou svému milému pomoci. Všechno na něj prasklo tehdy, kdy mu v Německu sháněla právníky a přitom zjistila, že hotel, ve kterém měl v Německu bydlet a ani jeho německý zaměstnavatel neexistují. Teprve potom pochopila, že jí lhal,“ dodala Baláková.

Prozření přišlo bohužel pozdě. Kromě zlomeného srdce zůstal ženě i dluh, který bude s úroky hodně dlouho splácet. Její osobní zkušenost by mohla alespoň posloužit jako poučení pro všechny nezadané ženy, které v budoucnu osloví na sociálních sítích krasavec s komplikovaným životním příběhem a  jejich společnou lásku bude podmiňovat zasíláním peněz na jeho účet, aby takovou konverzaci okamžitě ukončily a nikam nic neposílaly.

“Případem se zabývá služba kriminální policie a vyšetřování jabloneckého územního odboru pro zločin podvodu, za který pachateli hrozí až osmiletý trest odnětí svobody,“ dodala mluvčí Policie ČR.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky podvod, policie, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci zneužívají osamělost lidí, žena naletěla námořnímu inženýrovi  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.