Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dotační kauza opravy Výšiny nebo chrastavských lázní. Bývalý europoslanec Dušek byl odsouzen na pět let

Liberecký krajský soud uznal vinnými všech jedenáct obžalovaných v kauze dotací na rekonstrukci Liberecké Výšiny, stavbu termálních lázní v Chrastavě a obnovu hotelu Praha v Jablonci. Zmíněné tři stavby tehdy získaly dotaci 200 milionů korun, podle soudu protiprávně. Obžalovány byly i tehdejší špičky liberecké sociální demokracie Robert Dušek (tehdy europoslanec) a také Martin Sepp (náměstek hejtmana). Nejvyšší trest dostal Jan Imlauf, který byl spojovacím článkem kauzy. Dušek a Sepp byli odsouzeni na pět let. Nepodmíněné tresty dostali i další tři obžalovaní, ostatní podmíněné, někteří v kombinaci s peněžitými tresty. Většina obsouzených se přímo na místě prostřednictvím advokátů odvolala.

„Rozsudek zní stejně jako obžaloba, proto je podáno odvolání," řekl u soudu jeden z obhájců. Soud se táhne několit let, rozsudek si ale přišel poslechnout pouze jeden obžalovaný, ostatní byli zastoupení svými advokáty. Věc se týká evropských projektů z let 2008 až 2012, jejichž spojovacím článkem jsou společnosti skupiny Imstav a jejich majitel Jan Imlauf. Podle spisu Imlauf skrytě vlastnil přes firmy Dům pohoda a Družstvo PLP Invest termální lázně, hotel i rozhlednu, jejichž výstavbu nebo opravu provedly jeho firmy ve zmanipulovaných zakázkách za evropské dotace. Dušek byl v té době europoslancem a spolu s tehdejším náměstkem libereckého hejtmana Martinem Seppem podle obžaloby dostali od Imlaufa úplatek 12 milionů korun za to, že zajistí lepší hodnocení jeho projektů při žádání o dotaci. Oba to u soudu opakovaně popřeli a uvedli, že s Imlaufem měli špatné vztahy.

Obžalovaní čelí obvinění ze sedmi trestných skutků, nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů EU. Obžalovaní už dříve před soudem odmítli, že by porušili zákon, a žádali zproštění obžaloby. V případu byl původně obžalovaný i bývalý náměstek primátora Liberce za SOCDEM Ivo Palouš, který ale před dvěma lety zemřel.

Soudce začal číst rozsudek po 13. hodině, až po necelých dvou hodinách ale vynesl tresty. Bývalý europoslanec Dušek i náměstek hejtmana Sepp spáchali trestný čin přijetím úplatku a oba soudce Richard Skýba odsoudil na pět let nepodmíněně do věznice s ostrahou a peněžitému trestu. Jan Imlauf pak dostal trest na 6 let.

Soudce Skýba také kritizoval dotační politiku EU. „Poskytují se dotace na nesmyslné projekty typu Dům pohody nebo na lázně v Chrastavě, kde žádné lázně nikdy nebyly,“ uvedl.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky soud, liberec, dotace, čssd, dotace, výšina, chrastava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotační kauza opravy Výšiny nebo chrastavských lázní. Bývalý europoslanec Dušek byl odsouzen na pět let  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.