Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dopravních nehod přibylo. V prvním pololetí jich bylo o téměř tři sta více

V porovnání s loňským rokem se počet dopravních nehod na silnicích Libereckého kraje zvýšil. Celorepublikově se přitom toto číslo naopak snížilo.

Za prvních sedm měsíců letošního roku zasahovali policisté u o 265 nehod více než loni. Od začátku roku se tak statistiky v kraji vyšplhaly na 2 869 nehod, při nichž vyhaslo devět lidských životů.

V poslední době také narostl počet nehod, v nichž se viníci dopustili požití alkoholu nebo drog. Přitom nejvíce z nich nadýchalo 1,5 a více promile. „Ve 155 případech, což je o 11 více než vloni, byl u viníka dopravní nehody zjištěný alkohol,“ informoval Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Jak vyplývá ze statistik, nejčastější příčinou nehod je nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě. Jedním z vůbec nejčastějších prohřešků, který se může řidičům nepěkně vymstít, je telefonování za jízdy. „Přestože to nedoporučuji vůbec, telefonovat za volantem podle zákona smíme pouze v případě, že máme hands-free. Potkávám na silnicích řidiče, kteří jezdí ve vozech evidentně vybavených sadou pro telefonování, a přesto drží jednou rukou telefon u ucha a druhou ledabyle přidržují volant. Co mě ale opravdu děsí, když vidím řidiče, a jsou to i šoféři kamionů, kteří mají na volantu položený telefon nebo tablet a píší zprávu nebo na něm něco sledují," komentoval Polák.

A za poslední dobu vzrostl i počet střetů se zvěří nebo s dopravními prostředky s elektropohonem jako jsou kola a koloběžky. „Elektrokola i elektrokoloběžky jezdí vyšší rychlostí než standardní šlapací kolo nebo běžná koloběžka a málokterý uživatel si uvědomí, že má také naprosto odlišné jízdní vlastnosti,“ sdělil náměstek hejtmana Jan Sviták.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky nehody, přehled, tým silniční bezpečnosti, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravních nehod v kraji přibylo. V prvním pololetí jich bylo o téměř tři sta více  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.