Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Na dětském dnu ve Vratislavicích uhodil blesk. Nakonec osmnáct zraněných, některé museli oživovat

, aktualizováno 2. června 2024, 18:45

Silná bouřka, která se prohnala odpoledne Libercem, způsobila neštěstí na dětském dnu, který se konal v zámeckém parku ve Vratislavicích. Na akci, kterou navštívily stovky lidí, uhodil v areálu blesk. Nakonec se zranilo osmnáct lidí, liberecká nemocnice jich přijala podle ZZS LK patnáct, z toho pět dětí. Pět pacientů muselo být podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře resuscitováno, nemocnice aktivovala traumaplán druhého stupně.

Co se přesně stalo, to zatím jasné není. Podle policie blesk uhodil do země, hasiči uvádí, že do stromu, pod kterým se schovávali lidé. „Blesk uhodil do země a zranil 15 lidí. Na místě aktuálně zajišťujeme plynulý průjezd sanitních a hasičských vozidel a poskytujeme své krizové interventy,“ řekla Drbně po 16. hodině mluvčí policie Klára Jeníčková.

Na místě zasahovaly všechny složky záchranného systému. Podle hasičů blesk zasáhl strom, pod kterým se schovávali lidé. „Zasahujeme v Zámeckém parku v libereckých Vratislavicích. Blesk tam udeřil do stromu, pod nímž se nacházeli lidé. Asistujeme ZZS s transportem zraněných osob, poskytováním předlékařské péče," uvedli hasiči na twitteru.

Liberecká nemocnice aktivovala traumaplán, do nemocnice postupně zamířily všichni zranění. Podle mluvčího Václava Řičáře šlo o osm dospělých a pět dětí.

„Celkem pět osob bylo resuscitováno. Aktivovali jsme traumaplán druhého stupně, což znamená, že se aktivovala oddělení a příslušný počet personálu. Sanitky postupně přivážejí zranění k traumatologii," řekl. Traumaplán pak nemocnice ukončila kolem půl šesté. Všichni pacienti jsou podle vyjádření nemocnice při vědomí. „Do nemocnice byly povolány vyšší desítky zdravotníků. Jedno dítě bylo letecky transportováno do Prahy," dodala nemocnice.

„Po zásahu blesku, kdy se lidé schovávali pod stromem, zůstalo 13 lidí ležet v bezvědomí," řekl lékařský ředitel liberecké nemocnice Tomáš Roubíček. Mezi nimi bylo pět dětí ve věku dva a tři čtvrtě roku, pět, devět, deset a 16 let a osm dospělých. „Ze třinácti lidí muselo být pět krátce resuscitováno," uvedl Roubíček.

Po přijetí do nemocnice se ukázalo, že způsobená zranění jsou spíše lehká. „Nikdo nemusel být operován, nikdo nebyl popálen," uvedl ředitel.

Podle krajské záchranky se nakonec zranilo osmnáct lidí. „Sedm těžce zraněných, z nichž některé jsme museli resuscitovat, pět středně těžce poraněných a šest lehce poraněných pacientů včetně dětí," vypočítal mluvčí záchranky Michael Georgiev. Patnáct pacientů podle něj transportovali do Liberce, dva do Jablonce a jedno dítě leteckydo pražského Motola.

Georgiev ocenil i zdravotníky, kteří akci navštívili ve svém volnu a přímo na místě pomáhali. „Velký dík patří našim zaměstnancům, kteří zde trávili volný čas se svými rodinami, v okamžiku neštěstí ale na místě začali okamžitě pomáhat," dodal.

K neštěstí se na sociálních sítích vyjádřil i pořadatel akce, kterým je přímo vratislavický obvod. Podle vyjádření by snad všichni zranění měli být mimo ohrožení života. „V průběhu dnešního dětského dne došlo k úderu blesku do stromu, což zranilo několik návštěvníků. Dle aktuálních informací by měli být všichni zranění mimo ohrožení života. Pevně doufáme, že budou všichni v pořádku. Držíme jim palce," zaznělo.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK, Benedikt Pavlík/Vratslavičáci, Ivona Skvarilova/Liberečáci, ZZS LK

Štítky vratislavice, den dětí, bouřka, blesk, zámecký park, zranění, hzs lk, policie, zzs lk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dětském dnu ve Vratislavicích uhodil blesk. Nakonec osmnáct zraněných, některé museli oživovat  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.