Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Vrchní soud znovu zrušil rozsudek v kauze sportovních dotací. Případ bývalého šéfa českého fotbalu Pelty se tak bude projednávat potřetí

Vinu bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty a někdejší náměstkyně ministerstva školství Simony Kratochvílové bude muset znovu zkoumat soud. Odvolací senát vyhověl odvolání dvojice a vrátil případ zmanipulování sportovních dotací k dalšímu, už třetímu projednání. Zároveň pravomocně potvrdil osvobození ostatních obžalovaných včetně České unie sportu, jejího předsedy Miroslava Jansty i Fotbalové asociace ČR.

Zrušený rozsudek ukládal Peltovi šest let vězení, Kratochvílové o půl roku více. Oba také původně dostali milionové peněžité tresty a zákazy činnosti. Podle obžaloby v roce 2017 mimo jiné ovlivnili přidělení peněz konkrétním žadatelům v programu pro materiálně-technickou podporu sportovních klubů, a pokusili se tak způsobit státu škodu nejméně 175 milionů korun. Podle předsedy senátu pražského vrchního soudu Vladimíra Krále ale stále není zřejmé a prokázané, jaké konkrétní změny v bodování žádostí spolu Pelta s Kratochvílovou dohodli a jak Kratochvílová tyto změny prosadila na úkor jiných žádostí. Oba vinu odmítají.

K důkazům patří policejní odposlechy z bytu na pražském Senovážném náměstí, kde se Pelta s Kratochvílovou scházeli. Podle Krále je zjevné, že Pelta s Kratochvílovou opakovaně probírali žádosti o dotace, které náměstkyně přinášela do pronajatého bytu, a že nešlo o pouhé konzultace, jak Kratochvílová tvrdí. „Není až tak podstatné, jestli motivem byla snaha vyhovět svědkyni Valachové, či jiným vlivným osobám," podotkl soudce.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) kvůli případu rezignovala. Kauza stála místo i Kratochvílovou a Peltu, který se své pozice ve fotbalové asociaci vzdal z vazby. Ministerstvo školství se domáhalo náhrady škody přes 1,1 miliardy korun.

Podle obžaloby se Pelta s Kratochvílovou pokusili o zneužití pravomoci, o porušení povinnosti při správě cizího majetku a o zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přičemž fotbalový funkcionář náměstkyni navedl. Za tyto trestné činy jim hrozí pět až 12 let vězení. Ve stadiu pokusu zůstaly činy z toho důvodu, že ministerstvo po zatčení Kratochvílové vyplácení dotací pozastavilo, příslušné dotační programy zrušilo a následně je vyhlásilo znovu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FK Jablonec

Štítky pelta, soud, dotace, korupce, jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrchní soud znovu zrušil rozsudek v kauze sportovních dotací. Případ bývalého šéfa českého fotbalu Pelty se tak bude projednávat potřetí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.