Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Soud v Liberci začal projednávat rozsáhlý případ výroby pervitinu

Krajský soud v Liberci dnes začal projednávat rozsáhlý případ výroby a prodeje pervitinu. Podle obžaloby vyrobila skupina kolem Michala Votavy od září 2022 do srpna 2023 bezmála deset kilogramů metamfetaminu, jehož prodejem mohla získat zhruba deset milionů korun, a měla k dispozici suroviny k výrobě zhruba stejného množství této drogy. Hlavním aktérům hrozí až 18 let vězení. V případu bylo obžalováno 11 lidí, jeden z nich se ale dnes na zahájení líčení nedostavil a soud ho tak vyloučil k samostatnému projednávání. Dva obžalovaní mají statut spolupracujícího obviněného.

"Ta skupina, co se týče zásobování metamfetaminu, byla poměrně významná v Libereckém kraji, takže z mého pohledu určitě došlo k oslabení toho trhu s metamfetaminem poté, co byli obžalovaní zadrženi," řekla dnes novinářům státní zástupkyně Petra Pazderková.

Suroviny k výrobě pervitinu skupina dovážela z Polska. Obžalovaný Polák Daniel Stefan Smólkowski, který je spolupracujícím obviněným, před soudem řekl, že se na tom podílel ve třech případech. Uvedl, že tablety Cyrrus využívané pro výrobu metamfetaminu byly ukryté v rezervní pneumatice. "Byla devatenáctipalcová," uvedl. Za kilogram dovezených tablet dostával 1000 korun, v zásilce bývalo pět kilogramů.

Pervitin následně vyráběli členové skupiny v podomácku zhotovené laboratoři na různých místech po Liberci, v Proseči nad Nisou nebo v chatě u nádrže Fojtka v Mníšku. Vařiči se střídali, bylo jich pět, což je nezvykle velké množství. "Většinou došlo k rozepři mezi obžalovaným Votavou a jednotlivými vařiči a v důsledku toho pak došlo k výměně a k náhradě za jiného vařiče," řekla Pazderková.

Jedním z těch, kteří poté pervitin dál prodávali, byl obžalovaný Jan Krček, který dnes u soudu přiznal vinu. Uvedl, že od Votavy kupoval zhruba čtvrt roku týdně 20 až 30 gramů pervitinu. Z toho pět až šest gramů využil pro sebe a svoji přítelkyni, zbytek prodal. Nákupní cena byla podle něj 900 korun, dál pervitin prodával za 1200 až 1500 Kč. Většinu obžalovaných soud ale bude teprve vyslýchat, má na to vyhrazeno i líčení nařízená na středu a čtvrtek.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, drogy, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci začal projednávat rozsáhlý případ výroby pervitinu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.