Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec se vrátil v čase. Číňané tu natáčí historický seriál

Liberec se začátkem září vrátil o sedm desítek let zpět. Pod Ještědem se podobně jako v Praze a Plzni začal natáčet historický televizní seriál Poslední vízum, prozatím největší dílo čínsko-české koprodukce. Seriál vylíčí příběh čínského velvyslance v Rakousku, který před nacisty zachránil tisíce Židů.

"O natáčení jsme s Čínou jednali dva roky. To, že se všechno opravdu tento týden rozběhne, považuji za velký úspěch. Vyzkoušíme si tak, jestli zvládneme natočit v podstatě osm celovečerních filmů za tři měsíce," řekl před přesunem do Liberce koproducent za českou stranu Steve Lichtag ze společnosti Twin Star Film.

Natáčení je naplánováno do 130 natáčecích dní, souběžně na něm pracují dva samostatné štáby. Seriál, který se bude skládat z osmi 150minutových dílů, by měl být dotočen do konce roku 2015. V největší čínské televizi CCTV i na kanálu JIANGSU TV se objeví od poloviny příštího roku. Čínský producent společnosti Omnijoi Group v současné době jedná i s americkou stanicí FOX.

Z dnešního natáčení na vlakovém nádraží v LBC

Posted by Čestmír Ježek on 28. září 2015


Projekt takového rozsahu je i příležitostí pro více než tři desítky českých herců, kteří si ve filmu zahrají také hlavní role. "Herci tak budu mít obrovskou šanci dostat se na čínský trh, eventuálně i dál. Určitě zaujme slovenská herečka Natalia Germani či Jan Révai. Čínská produkce byla nadšená i z naší modelky Kateřiny Sokolové," dodal Lichtag. Poměrně velkou roli dostali v této obdobě Schindlerova seznamu například i Otakar Brousek ml. a Zdeněk Maryška, z hereček potom Vlastina Svátková a Jana Bernášková.

Děj seriálu vychází ze skutečného životního příběhu čínského diplomata Cho feng-šana. Až do své smrti v roce 1997 nikomu neprozradil, že když v letech 1938-1940 pracoval jako čínský konzul na velvyslanectví ve Vídni, zachránil tisíce Židů před koncentračními tábory tím, že jim vydával víza a pomáhal s vycestováním z Evropy. Po jeho smrti se mu proto začalo přezdívat čínský Oscar Schindler.

"K tomuto projektu jsem se dostal klasicky - přes kamerové zkoušky," řekl Révai, který ztvární roli nacisty. Hrát se podle něj bude v češtině a angličtině, celý projekt pak bude dabován do čínštiny. "Shodou okolností jsem už pro Čínu před sedmnácti lety pracoval, byť šlo o natáčení v Hongkongu. Jako jediný Čech jsem tam pak i jel," dodal.

Podle ředitelky fondu kinematografie Heleny Bazděk Fraňkové jsou čínští producenti zajímavými partnery do budoucna; nenaleznou tu jen historické lokace, ale i skvělé filmařské zázemí.

Podle poradenské společnosti Bisnode vzrostl objem čínského kapitálu v základním jmění českých firem od konce loňského roku o zhruba 74 procent na 4,8 miliardy Kč. Čínská finanční a energetická skupina CEFC nedávno oznámila, že převezme podíl ve společnostech Travel Service a Pivovary Lobkowicz a stane se strategickým partnerem mediální společnosti Médea. Oznámila i koupi fotbalové Slavie Praha, budovy bývalé Živnostenské banky v Praze a dalších nemovitostí. Prezident Zeman odhadl první investiční vlnu čínské společnosti CEFC na deset miliard korun.

S využitím ČTK

Natáčení seriálu Poslední vízum v Liberci

Úterý, 29. září 2015, 14:55

Natáčení seriálu Poslední vízum v Liberci
Natáčení seriálu Poslední vízum v Liberci

Štítky Liberec, Praha, Rakousko, Plzeň, herec, Ještěd, Steve Lichtag, Čína, projekt, Jan Révai

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Jíra

Ta lokomotiva ztrácí autenticitu tvarem komínu, který je repasovaný až mnoho let po válce.

Úterý, 29. září 2015, 23:31Odpovědět

Liberec se vrátil v čase. Číňané tu natáčí historický seriál  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.