Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jubilejní 25. Malevil Cup se stal kořistí týmu Canyon Sidi, vyhrál Martin Stošek a Stefanie Walter

PR článek

Pekelné podmínky neodlákaly více než 1000 závodníků od startu na Malevil Cupu, nejúspěšnější byl tým Canyon Sidi, Stošek má druhé vítězství.

Déšť a bláto doprovázely jubilejní ročník Malevil Cupu, který má stejného vítěze jako v roce 2019, tedy Martina Stoška z celku Canyon Sidi. Na cílovou pásku 25. ročníku dorazil ruku v ruce se svým týmovým kolegou, Švýcarem Marcem Stutzmannem. Loňský vítěz Simon Stiebjahn (GER, Singer Racing) dojel třetí se ztrátou 7 minut.

Na start se postavila více než tisícovka závodníků ze 13 zemí, Malevil Cup tak znovu ukázal, že se jedná o vskutku mezinárodní podnik. „Hluboko se skláním před všemi, kteří se ráno postavili na start. Ty podmínky byly hodně daleko od ideálu. Největší dík ale patří mému týmu organizátorů a dobrovolníků, jsem na ně ohromně hrdej, že to tak skvěle všichni dali a večer se ještě bavili na koncertě. Parádní oslava 25. ročníku, klobouk dolů před všemi, díky," okomentoval závod ředitel Radek Patrák.

Vítěz nejprestižnější 100km trasy Martin Stošek se na nepříjemné podmínky dobře připravil a během závodu je prý nevnímal. Zvítězil v čase 4:27 hod., což je o 20 minut pomaleji než vloni a dokonce 34 minut než v roce 2022, kdy se na Malevilu jelo o evropské tituly.

„Letos to byly fakt obtížný podmínky, od startu do cíle to bylo hodně mokrý. Ani jsem nevnímal, kdy pršelo a kdy ne, protože to stříkalo furt ze všech stran. Naštěstí nebyla moc zima, dobře jsem se oblíkl, měl jsem i návleky na tretry a vestu, což byl dobrej tah," líčil v cíli Martin Stošek, jenž se od startu cítil velmi dobře.

„Cítil jsem se dobře od startu, ale nevěděl jsem, jestli to půjde, protože letos jsem zatím nohy úplně dobrý neměl. Ale dneska to bylo dobrý, i podle čísel to bylo super. V šesti lidech jsme dojeli na první feedzonu na 25. km, zpočátku se moc nejelo. Pak se to začalo selektovat a jako tradičně rozhodl Hvozd, kde jsem útočil. Podařilo se mi všem ujet, Marc mě pak sjížděl a já se rozhodl na něj počkat. Jeli jsme spolu, pomáhali jsme si," popisoval vývoj závodu, jenž skončil společným průjezdem cílové pásky. „Před cílem jsme řešili, jestli budeme závodit :-) Ale Marc sám uznal, že jsem byl silnější a že jsem mu pomohl, takže jsme ani nezávodili. Byl to dobrej týmovej závod. Bylo to jiný, než jsem si pamatoval, mě se to moc líbilo, závod je krásně zorganizovavnej, pecka trať a na to, jaký byly podmínky, tak se to celý dalo jet," vysekl Martin pochvalu pořadatelům.

„I mě se to moc líbilo, počasí teda úplně pěkný nebylo. Ale vyhráli jsme, takže to všechno přebilo," smál se v cíli Švýcar Marc Stutzmann, který na Malevilu startoval podruhé, před dvěma roky zde na ME skončil na 6. místě. „To ale bylo vedro a sucho, o hodně rychlejší. Dnes byla nejtěžší ty úseky na loukách, bylo to podmáčený a vůbec to nejelo. Já jsem doufal, že bych mohl vyhrát, jsem moc rád, jak to dopadlo, tohle jsme ani neplánovali," nechal se slyšet 32letý Švýcar.

Výtečnou formu nemohl v letošním Malevilu Cupu prokázat Filip Adel (Superior Team), jenž se před týdnem blýsknul 8. místem na SP v Novém Městě na Moravě. „Nohy byly dobrý, ale zvolil jsem pro malevilský podmínky špatnou směs brzdových destiček. Jak destičky ubývaly a pístky vyjížděly čím dál víc, tak mi začaly přibržďovat kola, ale zároveň to už ve sjezdech nebrzdilo tak, jak bych potřeboval. Půlku závodu to ještě šlo, ale kolem Hvozdu už to bylo špatný. Bylo to trochu psycho, ale i přes to jsem se výkonnostně cítil dobře a za občerstvovačkou na Myslivnách jsem dojel do dvojice, která jela o třetí místo. Do cíle to bylo 15 kilometrů, když mi v jednom z klesání praskl pístek a brzdy odešly úplně. Následující zatáčku už jsem nebyl schopnej projet a bylo vyřešeno. Pokračovat dál bez brzd by bylo nesmyslný riziko. Podmínky byly extrémní, ale vím, že se tomu dalo předejít a můžu si za to sám," vysvětloval později Filip Adel, u jehož jména tak v letošních výsledcích svítí DNF.

Závod žen byl jednoznačnou záležitostí dvaatřicetileté německé bikerky ve službách českého týmu Canyon Sidi Stefanie Walter, pro kterou to také nebyl první ročník v Lužických horách. Na ME před dvě roky skončila na 9. místě, letos si to v těžkých podmínkách vynahradila vítězstvím. Na trase strávila přesně o hodinu více než její týmoví kolegové Martin a Marc. 

Druhou pozici se ztrátou více než 17 minut vybojovala Janka Števková (SVK, Outsiters), a bronz brala loňská vítězka Aleksandra Andrzejewska (POL, Global Orbea). Nejlepší českou zástupkyní byla čtvrtá Aneta Hovorková (D2 Mont Merida). 

„Stefanie říkala, že se cítila mnohem líp než v Novém Městě, což je na jednu stranu škoda, ale na druhou stranu, Malevil je moje srdcovka, je závod kategorie C1, takže pro nás cenné vítězství," komentoval vítězství německé bikerky Kristián Hynek, manažer celku Canyon Sidi. „Měla konečně dobrej závod, jela už pár etapáků dvojic, kde byla silnější z dvojice a nemohla naplno ukázat svůj potenciál. Takže jsem moc spokojenej, dneska nám to vyšlo. Za 14 dní nás čeká Sella Ronda Hero a pak další závod SP, na který se nyní budeme soustředit," dodal Kristián.

70km trasu vyhrál Němec Florian Anderle (Fujibikes) před Lukášem Bělkou (Eleven Head CST Cyklolive), mezi ženami zvítězila Markéta Baráková (Ski & Bike Centrum Radotín). 

Svou premiéru měla kategorie gravelu na 50 km a jako vítězové se zapsali Bernd Ruckdäschel z Německa a Anna Rydvalová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miloš Lubas

Štítky malevil cup, závod, cyklistika, kolo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jubilejní 25. Malevil Cup se stal kořistí týmu Canyon Sidi, vyhrál Martin Stošek a Stefanie Walter  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.