Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Úterý 27. srpna 2024  |  Svátek má Otakar
Bez reklam

O přízeň voličů se bude v Libereckém kraji v září ucházet 13 stran a uskupení

V podzimních volbách do krajského zastupitelstva se bude v Libereckém kraji o přízeň voličů ucházet 13 politických stran a uskupení, to je nejméně od vzniku kraje. Po skončení lhůty pro podání přihlášek o tom informovala vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Subjekty teď mají čas na opravu a doplnění kandidátek, do 3. srpna úřad rozhodne o jejich registraci. Volby se uskuteční 20. a 21. září. Před čtyřmi lety vybírali voliči v kraji ze 16 kandidátek.

Funkci hejtmana bude potřetí obhajovat Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj, a to i přesto, že po minulých volbách řekl, že už znovu kandidovat nebude. „Na podzim 2020 jsem si ani ve snu nedokázal představit, s čím vším se budeme muset v dalších letech vypořádat. Dopady pandemie covidu a ruské agrese na Ukrajině měly a stále mají zásadní vliv nejen na ekonomiku, ale i na společenskou náladu v naší zemi. Přes 20 let se snažím pracovat ve prospěch Libereckého kraje a lidí, kteří v něm žijí, nechci se schovávat před odpovědností," uvedl hejtman.

Starostové pro Liberecký kraj představili kandidáty do zastupitelstva i Senátu

Kampaň před krajskými a senátními volbami na Malé Skále na Jablonecku zahájili Starostové pro Liberecký kraj. Představili padesátičlennou kandidátku pro krajské volby v Libereckém kraji, kterou znovu povede současný hejtman Martin Půta, a také...

Poprvé bude v Libereckém kraji kandidovat v krajských volbách vládní koalice Spolu, ve které se spojily ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Do voleb ji povede občanský demokrat, někdejší europoslanec, v současnosti náměstek ministra průmyslu a obchodu Edvard Kožušník. Voliči ale budou muset být při hlasování obezřetní, Liberecký kraj dostal dvě kandidátky s podobným názvem. Vládní koalice kandiduje pod názvem SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL a pod značkou SPOLU PRO Liberecký kraj, se skrývá koalice složená z politických stran Svobodní a Strana soukromníků ČR.

V Libereckém kraji půjde poprvé do voleb kandidátka Spolu. Lídrem je Edvard Kožušník

Do voleb v Libereckém kraji půjde poprvé kandidátka Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a Lidovci. Lídrem bude Edvard Kožušník (ODS). Volby do krajského zastupitelstva se konají 20. a 21. září.

Kandidátku ANO povede do voleb poslanec David Pražák. „Je nejvyšší čas, aby po 12 letech došlo v Libereckém kraji ke změně. V řadě oblastí se ve srovnání s ostatními kraji propadá, a to se negativně odráží v každodenním životě lidí v celém regionu. A když říkám v celém, tak nemyslím jen obyvatele velkých měst, ale i těch nejmenších vesnic. I ti mají v našem programu pevné místo. Naše priority představíme v rámci předvolební kampaně, která pozvolna začne v průběhu srpna," uvedl lídr kandidátky ANO.

Hejtmanem za ANO chce být semilský místostarosta David Pražák. Hnutí zveřejnilo kandidátku

V blížících se krajských volbách bude hnutí ANO jedním z favoritů. K vítězství jej má dovést poslanec a místostarosta Semil David Pražák. Dvojkou pak je českolipská starostka Jitka Volfová. ANO také představilo kandidáta do Senátu ve volebním...

V posledních krajských volbách v Libereckém kraji se do zastupitelstva dostali lidé z pěti kandidátek. Volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj v čele s Půtou. Byl tak prvním hejtmanem v kraji, který dokázal funkci dvakrát obhájit. Hlas dalo starostům 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel, Piráti a ODS získali po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři zastupitele. Kraji vládne koalice Starostů, Pirátů a ODS, s většinou 32 hlasů. ANO a SPD zůstaly v opozici.

Zelené povede do krajských voleb Milan Starec, bojovník v kauze Turów

O hlasy voličů v podzimních krajských volbách se bude ucházet strana Zelených a kandidovat pod značkou Zelení pro kraj. Lídrem je Milan Starec, který dlouhodobě vystupuje proti rozšiřování polského uhelného dolu Turów. Dvojkou kandidátky je...

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, kraje, kandidátky, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O přízeň voličů se bude v Libereckém kraji v září ucházet 13 stran a uskupení  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.