Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rybníček mění název. Bude to Zastávka Reného Matouška a dalších libereckých signatářů Charty 77

Příští rok uplyne 70. let od narození Reného Matouška, chartisty a řidiče tramvaje, který strávil skoro dva roky za mřížemi. Město se rozhodlo přejmenovat na jeho počest zastávku MHD Rybníček na třídě 1. máje.

Od 1. ledna se tak bude zastávka na 1. máje jmenovat Rybníček – Zastávka Reného Matouška a dalších libereckých signatářů Charty 77. Vedle samotného přejmenování zastávky se posune i pamětní označení z Tatranské ulice na třídu 1. máje.

Označník je v Tatranské ulici 5 let. Tehdy byl slavnostně odhalen za přítomnosti kardinála Dominika Duky. Ten pobýval s Matouškem v 80. letech ve vězení.

„Blížící se výročí narození Reného Matouška nabízí příležitost, jak napravit současný stav umístění označníku,“ sdělil náměstek Ivan Langr, který považuje současné umístění označníku za nepodařený dobový kompromis. „Po úpravě bude zastávka konečně sloužit i svému vzdělávacímu účelu,“ dodal Langr.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky Rybníček, zastávka, tramvaj, Liberec, Charta 77, Ivan Langr, Dominik Duka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Stanice se jmenuje Rybníček, protože než se zregulovala Nisa skutečně tam byl rybník. Proč ničit historické označení? Pomník chartistů by mohl být součástí parku. Přejmenování čehokoli na cokoli jsme si už užili. Dost bylo !!!!!

Pátek, 24. července 2020, 17:47Odpovědět

Rostislav Ing. Oliva

Ano, tato vzpomínka je asi zcela na místě. Nechápu však provozovatele MHD - Šaliny, proč avizují jako konečnou některých spojů zastávku Rybníček a při tom vás odvezou za roh. Proč nezastavují správně na ulici 1.máje a pak ať si "Zatahují" jak chtějí. Byl jsem svědkem několikrát, jak tato schizofrenie zmátla cestující cizince, kteři se chvíli nemohli zorientovat kde jsou.

Čtvrtek, 23. července 2020, 05:59Odpovědět

Radek Mrázek

Jen ještě dodám...co pro nás znamenají lidi signatářů charty 77 ?

Středa, 22. července 2020, 12:27Odpovědět

Radek Mrázek

Liberecká radnice fakt nezklame !!!

Středa, 22. července 2020, 12:26Odpovědět

gump... gumpik

Pojmenoval bych ulice univerzálně,aby to nikoho neurazilo a vždy to hrálo s dobou či režimem,takto tím bývá dost práce,a je třeba se věnovat užetečným věcem.Mohla by se jmenovat Antropoid,což je nejstatečnější čin v dějinách ČR.Proč by se nemohly ulice jmenovat po lékářích který zachrání za kariéru tisíce třeba dětských životů?proč ne po někom byl pro liberec skutečně význámný?signatářů bylo spousty ale bylo taky těch který byli komunisti a přesto s lidského hledisla byli na věrší morální úrovni..to znaméná že až za např.40 let se to celé otočí...tak už to bývá ..budou mít ůřady práci s tím koho prdnem na cedulku aby to vypadalo hezky.

Pondělí, 20. července 2020, 21:53Odpovědět

Dieter Petrement

Koukám, že se opět radní nudí. Palec dolů...

Pondělí, 20. července 2020, 13:34Odpovědět

Rybníček mění název. Bude to Zastávka Reného Matouška a dalších libereckých signatářů Charty 77  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.