Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na registraci v nové zubařské ordinaci v Hejnicích čekaly stovky lidí. Někteří přišli v půl čtvrté ráno

V Hejnicích na Liberecku se ve zdravotnickém středisku otevřela nová zubařská ordinace. Volná registrace byla spuštěna ve středu ráno, před budovou čekaly ve frontě stovky lidí i několik hodin před otevřením.

„První člověk přišel v půl čtvrté, většina mezi čtvrtou a pátou a přijímat začali v osm ráno," řekl starosta Hejnic Jaroslav Demčák. Uspořádání zdravotního střediska v Nádražní ulici podle něj neumožňuje, aby lidé mohli čekat uvnitř, proto lidem stojícím venku nabízeli alespoň čaj. „Celý týden tady foukalo, ráno vždy deset stupňů, bohužel dnes přestalo a byl jen jeden stupeň," uvedl starosta.

Rezervace termínů na vstupní prohlídku skončila v osm večer, registrovat se mohly zhruba čtyři stovky lidí. Starosta s předstihem upozornil, že během registračního dne bude probíhat v budově standardní provoz a lidé stojící ve frontě by měli umožnit ostatním pacientům vchod do objektu. „Je tam zubař, kadeřnice i ženský lékař, takže když kolem vás někdo půjde, tak ho nekamenujte,“ apeloval na zájemce.

Zubaři míří spíše do velkých měst

Vedení města hledalo zubaře více než pět let. „Měli jsme stejný problém jako všude jinde. Sice říkají, že zubařů je dostatek, ale to neplatí pro periferie. Venkov je odříznutý od zájmu zubařů. I když jsme se bavili s absolventy, zda by nechtěli sem, že je tady vybavená ordinace, tak nechtěli. Raději chtějí dělat pod firmou a ve velkých městech," řekl starosta. Není tedy divu, že byl tak velký zájem ze strany obyvatel. „Stála jsem tam dvě hodiny a ani se to nepohnulo,“ podělila se o zkušenost s ranním náporem paní Linda z Hejnic.

To, že se stomatologům nabízí vybavená ordinace, je podle Demčáka dnes už takřka standard. „Shánět zubaře do nevybavené ordinace je nereálné. To je to nejmenší, co se dá udělat. Dělají to ale všichni, takže si zubaři stejně mohou vybírat," řekl. Do vybavení ordinace podle něj v Hejnicích investovali milion korun. Provoz ordinace bude zajišťovat společnost Estetik Smile, podle starosty bude městu platit nájemné zhruba 50 korun za metr čtvereční za měsíc.

Až stovky míst se podle starosty uvolní v průběhu příštího roku, jelikož někteří pacienti se nedomluví na léčebném plánu a vypadnou z registrace. Zájemci tak mohou v příštím roce ordinaci kontaktovat, má smlouvy se všemi zdravotními pojišťovnami v ČR.

Na Frýdlantsku je zubařů nedostatek

Termín vstupní prohlídky si mohli nejprve – už před několika týdny – rezervovat obyvatelé Hejnic a poté i sousedních Lázní Libverda a Bílého Potoka pod Smrkem. Podle Demčáka toho využilo zhruba 1 500 lidí, tedy asi polovina obyvatel těchto tří obcí. Zbývajících asi 400 míst bylo dáno k dispozici lidem z dalších okolních obcí, termín si mohli rezervovat právě ve středu.

Z velkého náporu u registrace je zřejmé, že ve Frýdlantském výběžku je málo zubařů. „Žije tady kolem 24 000 lidí a jsou tady snad čtyři, možná pět zubařů. Takže 10 000 lidí je pokryto a dalších 5 000 až 7 000 lidí má zubaře jinde. A pro ostatní je potřeba sedm až osm zubařů," odhadl starosta. Situaci podle něj komplikuje skutečnost, že nedávno skončil zubař v Černousích. „Byl to asi devadesátiletý pán, který i v tomto věku ordinoval od osmi rána do osmi večer každý den," dodal Demčák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hejnice u Liberce

Štítky Hejnice, Liberecko, Frýdlantský výběžek, zubař, zdraví, stomatologie, ordinace, pacienti, zubní lékař, Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na registraci v nové zubařské ordinaci v Hejnicích čekaly stovky lidí. Někteří přišli v půl čtvrté ráno  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.