Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Areály v Harrachově a Jakušicích v budoucnu možná spojí turistická stezka

Sportovní areály v krkonošském Harrachově a polských jizerskohorských Jakušicích (Jakuszyce) bude za několik let možná spojovat turistická stezka pro pěší, cyklisty či běžkaře. Zatím jde ale jen o záměr. Starosta Harrachova Tomáš Vašíček řekl, že s polskou stranou mají uzavřené memorandum.

„Poláci jsou ale dál než my, už projektují," uvedl Vašíček. Na české straně se teprve jedná, kdo se do projektu zapojí. O možné spolupráci budou podle Vašíčka hovořit i s Libereckým krajem, teprve pak město zadá alespoň územní studii. I poté ale bude do realizace daleko, nejdřív by to mohlo být zřejmě v roce 2027. „V našem volebním období to určitě nestihneme," uvedl starosta.

V Harrachově je areál pro sjezdové lyžování a jedno z nástupních míst pro běžkaře na Krkonošskou magistrálu, v Jakušicích vzdálených jen několik kilometrů od Harrachova vznikl moderní sportovní areál s celoročním využitím zhruba za miliardu korun. I odtamtud vedou v zimě trasy pro běžkaře, ale do Jizerských hor.

S komplikacemi se dá jít z Jakušic do Harrachova už nyní, část cesty ale musí pěší absolvovat po mezinárodní silnici E65. To by plánovaná stezka měla odstranit, navazovala by na takzvanou Starou celní cestu. Podle Vašíčka je potřeba vybudovat na každé straně hranic zhruba 800 metrů dlouhý úsek s přemostěním mezinárodní silnice. Cesta by měla být široká asi 5,5 metru, aby ji bylo možné v zimě upravovat i pro běžkaře. „Aby tam projela rolba," dodal Vašíček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Harrachov

Štítky ČR, Polsko, rekreace, turistika, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Areály v Harrachově a Jakušicích v budoucnu možná spojí turistická stezka  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.